Prijava
   

Asasin (Assassin)

Ili u originalu hašišin (onaj koji konzumira hašiš). Verska sekta profesionalnih ubica koja bi mogla da se smatra pretečom današnjih bombaša-samoubica. U Evropu je prve zapise o njima doneo Marko Polo. Postojala je (zvanično) od 1090. godine n.e. do sredine 13. veka. Osnovana je od strane Hasan ibn-al Sallah-a, obrazovanog čoveka i verskog fundamentaliste. Neki izvori kažu da je studirao zajedno sa čuvenim pesnikom Omarom Kajamom. Sedište im je bila tvrđava Alamut (u današnjem Iranu). Ime su dobili po tome što su sledbenici sekte prvo konzumirali hašiš, a onda su prenošeni u skriveni vrt u tvrđavi gde im je Hasan priređivao "zabavu" u prividu raja opisanog u Kor'anu. Rašid ad-din Sinan je bio jedan od poslednjih vođa ove sekte i poznat je pod nadimkom Starac Sa Planine. Radili su u grupama i uvek su ubijali javno, u velikim gužvama. Ponekad mesecima pre nego napadnu žrtvu, dolazili su u mesto stanovanja žrtve i tu živeli kao monasi, askete ili prosjaci kako bi upoznali "metu" i njene navike i kretanje. Uništeni su (opet zvanično) od strane mongolskog Hulagu Kana sredinom 13. veka, mada se smatra da su odgovorni za mnoge atentate i u kasnijem periodu (recimo ubistvo Mehmed-paše Sokolovića). Tvrđava Alamut postoji i danas i pod zaštitom je države i UNESCO-a kao istorijski spomenik.

Postoji legenda koja kaže da kada je sultan Sallah ad-din Jusuf (zahvaljujući zapadnjacima, koji ništa ne mogu da izgovore kako treba, nama poznatiji kao Saladin) opsedao tvrđavu Alamut, Rašid (Starac Sa Planine) sišao u sultanov logor preko noći, ušunjao se u njegov šator i ostavio mu kolače i poruku kojom ga poziva na pregovore. Tokom pregovora, Saladin ga je pozvao na predaju. Rašid je potom rukom dao znak jednom od svojih telohranitelja, na šta je ovaj izvukao nož, prerezao sebi vrat i bacio se niz liticu sa kule tvrđave Alamut. "Ja imam samo hiljadu ovakvih, koliko ih ti imaš?" upitao je Rašid sultana. Saladin se okrenuo, izašao iz tvrđave, pokupio vojsku i otišao. (edit: inače Saladin je jedina osoba za koju se zna da su hašišini pokušali čak 4 puta da ubiju, ali je preživeo svaki pokušaj)

Ako se neko od vas ikada sreo sa video igrom " Assassins' Creed", igra je inspirisana stvarnim događajima, a glavni lik hašišinima , samo je malo (više) izmenjeno radi dramatizacije priče.

Postoje i izvori koji tvrde da su i hrišćani koristili njihove "usluge". Naime srednjevekovni istoričari tvrde da je Ričard Lavlje Srce od hašišina naručio ubistvo Konrada od Monferata, kralja Jerusalima jer je dotični ubijen javno, na gradskom trgu, dok je izlazio iz crkve od strane počinioca koji se vrlo brzo izgubio u masi što je bio stil hašišina.

Takođe su radili u "trojkama" i vojni stručnjaci kažu da je upravo od njih preuzeta ideja da timovi komandosa i diverzanata idu u grupama po troje.

Komentari

lepo, i iznad svega poučno. dobro kad nekog danas interesuje istorija, osim ove naše

Sa zadovoljstvom, u istoriji su koreni današnjih događaja i pojava. E još kada bi mi ovaj što je lupio minus to i obrazložio bilo bi super...

+ od mene.
"...a trojke su Đuro šta?"

ma pusti kretena, ali defka ti je skroz ok bilo bi lepse kad bi imalo vise takvih

Drugi minus je moj (ja sam drugi kreten). Def je odličan, samo je na pogrešnom sajtu.

Kako je na pogrešnom sajtu? Ovde ne treba da se pišu samo karikature i gluposti, već i ozbiljne stvari koje bi nekoga mogle da interesuju.

izgleda da ovde nemas pravo da ostavljas poucne definicije... sto god je korisno tome ovde nije mesto! nego ti da trazis neki drugi sajt za ove stvari... nisam ja dosao ovde da se edukujem!
kakvi kraljevi...

+ evo još nešto istorijski i poučno :) http://vukajlija.com/kvaka-22/79975

Svaka cast, iscrpno.

Samo da se javim da ja nisam kreten koji je lupio minus +

Pošto sam veliki fan Assassin's creed-a od mene možeš da dobiješ samo +... Odlična defka, odlično objašnjeno, negde sam pročitao da Asasini i dan danas žive na nekoj planinčini pod vođstvom Age Kana ali se više ne bave ubistvima, a preporučujem i knjigu Vladimira Bartola "Alamut"...

+ и * , свака част на идеји и труду

Uh sto volim definicije ovog tipa... +i*

Sjajno! + i *

preporučujem i knjigu Vladimira Bartola "Alamut"

Takođe.
Dodao bih, da su grana ismailita i da ima danas, među njima, dosta priznatih naučnika.
Pregaziše ih tek Mongoli u XIII v.