Prijava
   

Beogradski pasaluk

Pravi naziv: "Smederevski sandzak". Ko ne veruje, neka proveri.

Komentari

ma bate daj plus i verujem ti :)

Dacu ja tebi plus, ali tuzno je sto niko ne zna da je to parvi naziv, kao sto mnogi ne znaju da je to Smederevo bilo glavni grad Srbije.

Da se ne zamarate:

Smederevski sandžak

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Skoči na: navigacija, pretraga

Smederevski sandžak (Beogradski pašaluk) 1791.Beogradski pašaluk je domaći kolokvijalni naziv za upravnu jedinicu Otomanskog Carstva u kojoj je izbio Prvi srpski ustanak, a čiji je zvaničan naziv zapravo bio Smederevski sandžak. Među Turcima Osmanlijama Smederevski sandžak je takođe bio poznat i kao oblast Morava (nezvaničan naziv). Na osnovu današnjih procena Smederevski sandžak je u momentu izbijanja Prvog srpskog ustanka imao oko 400.000 stanovnika, od kojih su oko 40-50.000 bili muslimani (najvećim delom srpskog jezika).

Zabuna u vezi zvaničnog naziva Smederevskog sandžaka je jedan od velikih propusta domaće istoriografije, a istorijski netačan naziv Beogradski pašaluk je nažalost kasnije našao put i do stranih istoričara.

Smederevski sandžak osnovan je neposredno nakon pada Srpske despotovine (1459. godine). Nakon otomanskog osvajanja Beograda (1521. godine) usprava Smederevskog sandžaka je premeštena u Beogradsku tvrđavu. Do 1541. godine Smederevski sandžak je bio u sastavu Rumelijskog, a od tada do kraja XVII v. Budimskog beglerbegluka (poznatog i kao ejalet). U Begradu je, u vreme Otomanskog carstva, postojalo 273 džamije i mesdžida (posebne islamske bogomolje) (Putopisi Evlije Čelebije iz 17. veka). U vreme austrijske vladavine (1717—1739) srušen je velik broj džamija.

Krajem XVIII v. Smederevski sandžak se delio u 12 nahija, koje će ostati do izbijanja Prvog srpskog ustanka: beogradsku, smederevsku, požarevačku, ćuprijsku, jagodinsku, kragujevačku, užičku, valjevsku, šabačku, rudničku, sokosku i boravičku.

E, o tome i pricam (u definiciji)... Hvala!

Nisam znao stvarno, al znam ono da je Smederevo bilo glavni grad u srednjem veku jos..

Smederevo je najlepsi srpski grad posle Beograda!

@ Paja Cutura

Nažalost, više nije. Bilo do eksplozije 1941.

Pogledati "Knjigu promena"
http://www.pesic.name/strana.php?opis=knjiga_promena