Prijava
 1.    

  Boldovani svetac

  Rang ispod crvenog slova u pravoslavnoj hijerarhiji, ali zato, u narodu izjednačene pa čak i veće važnosti u pojedinim slučajevima.

  Prilikom primanja hrišćanstva kao monoteističke religije, Sloveni, do tada politeisti, su pokušali da u novu vjeru prenesu što više elemenata stare i da nastave sa poštovanjem drevnih bogova kroz hrišćanske svetitelje, pa su tako resore prvo podijelili crvenim slovima (Perunovo ministarstvo grmljavine dobio je sv. Ilija, sv. Nikola dobio je mornaricu...), a kad je njih ponestalo, sa prve postave prešli su na klupu, pa je tako i boldovani sv. Trifun postao sekjuriti za vinograd, a sv Petka zaštitnica žena.

  Zajedničko za ove svece je da ne valja raditi u polju na dane posvećene njima jer ćeš navući nevolju na vrat i od boldovanog podjednako kao i od onog sa crvenim slovom.

  Petak veče:
  - Sinak, sutra u pola šest ti je buđenje! Idemo na selo da kosimo livadu.
  - Ne može sutra, sutra je svetac!
  - Je l'? A, koji to?
  - :vadi crkveni kalendar: Prepodobni Toma Maleni!
  - Je li taj boldovan?
  - Nije, ali...
  - Paljba u krevet, da mi se nacrtaš u pola šest! Nemo' da te ja budim!

  Subota veče:
  - Dobar si bio sinak, dobar! E, još sutra da pokupimo sijeno...
  - E, sutra nećemo! Sveti Prokopije! BOLDOVAN! Na njega ni muslimani ne rade od straha! A, još i nedelja!
  - Tačno. Ne rade. Al' ćemo zato nas dvojica, boga se moleći...
  - Ma, koga boga, komunjaro???

 2.    

  Boldovani svetac

  Svakog dana je svetac neki što se tiče 'Rišćanstva. Mada, oni su klasifikovani u crvena slova, obična slova, italik slova i boldovana slova. (postoje i varijacije i kombinacije)

  Boldovani svetac je onaj svetac koji baš i ne znaš da li da praznuješ onako kako valja jer nije crven., može se uzeti za Slavu, i vrlo je hipsteraj kad takvog sveca imaš pošto jbg, svi su sad mejnstrim, Nikole, Aranđeli, Đorđije itd.

  Boldovani svetac je na skali od
  1. - (Sveti Talelej jesenji)
  ...
  ...
  ...
  10 - (Uskrs, Duhovi, Božić)

  Negde je na šestici sedmici. Prosek.

  Otac Rajko -Oče, pitaju me vernici da li blagopočivšem mogu praviti 6 nedelja na crno slovo.
  Vladika - Ajde rajko ne izmećari, daj bre ti meni objasni kako sad ovaj setopoks da uštelujem, krivodeluje nešto. Tri pinka, tri erteesa, radio onako aftomacki kako si rekao, što prvi nije na jedan leba mu našeg nasušnog!!!! Ček, na ovog boldovanog? Što da ne, pa i Zadušnice su boldovane, tad se i i ide na groblje.