Prijava
   

Bolest praznih ruku

Zastrašujuće, gotovo neizlečivo obolenje. Ne može mu se uhvatiti ni početak ni kraj, doktori i medicinsko osoblje nemaju predstavu s koje strane da mu pridju, ubraja se podjednako i u fizičku i u mentalnu tegobu. Uzroci su mnogobrojni i različiti : počev od loših uslova života, preko neznanja i neupućenosti, sve do neblagovremene intervencije koja na kraju prečesto dovodi do fatalnih posledica. Ne mogu vam pomoći ni nadrilekari ni vrhunski stručnjaci, osim u izuzetno retkim slučajevima. A oni opet izgleda ne zavise prevashodno od stručnosti i kvalifikacije.

Bolest praznih ruku danas nije retkost, no pošto ona više ne predstavlja nikakvu tajnu njena ekspanzija se polako stavlja pod kontrolu i ne preti da dobije status epidemije. Pogadja uglavnom siromašne i lošije uredjene zemlje koje trpe dugogodišnje posledice ratova, tranzicije i naglog pada ekonomske moći. Ove pošasti narod ostavljaju u katastrofalnom položaju, što dovodi do pojave ovog strašnog zla od kog pate podjednako i oboleli i doktori.

Simptomi su tek posebna priča : bolest praznih ruku podjednako sažeže i mlado i staro, bez obzira da li je prvo napala plućno krilo ili bubreg, pankreas, štitnu žlezdu, slepo crevo..Varijacije su beskonačne. No kada se pacijent pojavi i bolest praznih ruku se i definitivno utvrdi, teško da mu ima pomoći. Odlaganje lečenja i pružanja terapije uzrokovane su time što medicinski radnici ostaju u šoku i nisu sigurni šta bi trebali da preduzmu.

Čovek ulazi u krug bolnice. Ćutljiv, bled, mršav, srozan, načet..Zaražen. Javlja se na prijavnicu, službenica gleda..Prazne ruke. Nije dobro moj gospodine! Medicinske sestre, glavna sestra, gledaju, ne veruju, šok, muk..Teško. Nema ovom leka! Ulazi kod doktora, ovaj, iskusan lisac odma vidi u čemu je stvar, vraća ga iz ordinacije u čekaonicu, iz čekaonice hitna deportacija u karantin - Pobogu da li ste normalni, vodite ga napolje pre nego što zarazi druge! Želite li još kužnih ovde!? Brže zvono, dajte zvono okačite mu zvono oko vrata, da znaju ljudi da se sklanjajuvoditegavoditegasestrrrooooovoditeovogodavde!

.............................

Strašna je ta muka. Kada imaš bolest praznih ruku prokužen si od svi i sva. Vreme čekanja na najbanalniji pregled naprasno skače na osam meseci, skeneri, ultra - zvuk i strojevi za zračenje naprasno se kvare, smatraju te pravom pravcatom budalom, zvanična medicina sve teže pronalazi rešenje za tvoju boljku..Jednom rečju - izgledi za oporavak svedeni su ti na minimum. Jer bolest praznih ruku pojačava svaki efekat ostalih zaraza i oboljenja. U toj meri da i rutinski zahvat ušivanja posekotine na nožnom palcu dobija oblik visokorizične i možda nepotrebne zajebancije.

Komentari

Izvinjavam se na losijoj koncepciji i samom rezultatu, nisam zadovoljan..Ovo je prvenstveno trebalo da stoji u jednoj temi na forumu, sto ce i biti slucaj kad je ispravim i dovedem u red. Tehnicki ne valja, pisem na poslu, u zurbi, prazan i hronicno neispavan. Za koji dan bice bolja, obecavam. Hvala :)

Očigledno je velika većina razumela šta si hteo reći, iako je malo nejasno. Što se tiče bolesti imam je, ali mi se jebe jer imam i vezu. Olololo

Meni je iskreno bas i fazon sto je nejasno... shvatis tek dole o cemu se radi i onda izjavis jedno dugacko "ahaaaa" propraceno osmehom... :D genijalno i potpuno istinito, iz prve ruke potvrdjeno...

U sustini je i trebalo da bude nejasna, zato je i predvidjena za foru. Ne mogu da pakujem ono sto zelim u ove kalupe, ne ispadne kako treba.

Zahvaljujem se ovom prilikom svim sabackim, mitrovackim, kamenickim, beogradckim i novosadskim lekarima, komisijama i raznom osoblju bez kojih ova definicija ne bi ugledala svetlo dana. Zahvaljujem se usput i izuzecima koji su zaista nastojali da pruze profesionalnu pomoc i spasu nekoliko zivota.