Prijava
   

Boomeri na Internetu

Uglavnom izlaze na Internet preko mobilnog. Kakav kompjuter, kakvi bakrači. Ne razumiju koncept URL-a, tj. web adrese, već kucaju ono što ih zanima direktno, što ih automatski prebacuje na Gugl... Onda im Gugl servira nekoliko linkova, a oni po pravilu kliknu na najveći klikbejt. To ih vodi na sajt nekog tabloida, koji ih truje i dezinformiše, tako da uprkos internetu, postaju manje, a ne više informisani.

Većina ne zna ciljano izaći na neki konkretan sajt, već lutaju bespućima interneta, vođeni klikbejtovima i onim što im Gugl ponudi, a i ne znaju da to ide preko Gugla.

Da izađu ciljano na Wikipediju... to im je špansko selo... čak i našu... a da ne govorim o na primjer engleskoj - en.wikipedia.org.

Iz tog razloga vjeruju u razne lažne i neprovjerene informacije koje nađu na internetu, a i ne znaju kako da iste provjere.

To sve ih ne spriječava da pridikuju omladini kako ista treba da se čuva na internetu i da ne vjeruje svemu što pročita.

NAPOMENA:
Do prije par godina boomera skoro uopšte nije bilo na internetu. Ali kako su se pojavili smartphonovi, i kako je internet postao dostupan bukvalno svakome, od tada i oni vise na netu non-stop, i ponašaju se uglavnom na gorenavedeni način. Čast izuzecima.

Komentari

Što lupate minuse boomeri???
+ina

Sve si promašio, Jovo. Iako nisam siguran da li pripadam njima ili generaciji X, znam da na Vukajliju dolazim gotovo isključivo sa kompjutera.
A što se pak Interneta tiče, kad se pojavio kod nas, bumeri su otprilike imali između 35 i 50 godina, tako da je čist nonsens da ih do pre par godina nije bilo na Internetu.

Да сам знао да ће да се зову бумери и на шта ће да испадну, никада их не бих правио. Боље и ова балавурдија са краја грчког алфавита него они.

Da mogu editovati dodao bi i sledeći nastavak ove definicije:

Često posjećuju Youtube, ali ne shvataju koncept "Youtube kanala", ne uviđaju da postoje ljudi koji aplouduju sadržaje na Youtube, i da postoji mnogo različitih kanala, sa veoma raznovrsnom vjerodostojnošću. Njima je to sve isto. Koriste Youtube kao i gugl, ukucaju šta ih zanima, gledaju prvo što im izbaci. Takođe ne razumiju da postoji algoritam koji izbacuje preporučene i "related" videe niti kako on funkcioniše, pa postaju veoma podložni uticaju tog algoritma. Stalno im izbacuje nove i nove klipove (često propagandnog sadržaja) na teme koje su ikad kucali, i oni, nesvjesni da se tu radi o par nabrijanih jutjubera koji svašta seru, potpadaju pod uticaj tih kanala i sadržaja što im se serviraju.
A tek otkako je Youtube uveo Shorts, tu bukvalno upadaju u to kao u crnu rupu, jer tu više ne moraš ništa ni da tražiš ni da kucaš, samo ti nasumice izbacuje bukvalno sve i svašta, najčešće neke smiješne videe ili sa životinjama razne gluposti, ali i bilo šta drugo.

Izbaci drugu verziju te defke. Dobijaš plus na ovo. Odlično je.

Mada i klinci su podložni svemu na internetu, a oni su budućnost koja tek dolazi, bumerima su negde produžeci života.