Prijava
   

Bugarski jezik

Sigurno ste se našli u situaciji da učite nekog stranca, Engleza ili Amera na primer, srpskom jeziku. Naravno naučio je on, savladao reči, ali nikada neće uspeti da savlada padežne promene, vremena, zamenice i slične zavrzlame!
Preslikajte sada situaciju u stari vek, kada su Tartari, zvani Bugari, okupirali slovenske zemlje, i pokušavali da nauče njihov jezik...
Ista situacija - isti rezultat... :)

Taj jezik je bio starosrpski...

Komentari

Tartari su Mongoli, azijatska rasa. Bugari su Sloveni i imali su carstvo pre nas, jedino što su prihvatili hrišćanstvo posle nas i Sveti Sava im je izdejstvovao autokefalnost crkve kada i nama. Bez uvrede, ali - za prekrajanje istorije.

A šta je sa onim istorijskim sranjima, da su bugari Tursko-Tartarsko pleme, koje se na Balkan doselilo odnekud iz Azije, okupiralo Slovene, preuzeli od njih jezik, kulturu i običaje, a nametnulo svoje ime... Tako uče decu po školama! Neznam ja! Mene interesuje kako su se zvali ti Sloveni što su ih Tartari/Bugari okupirali!?

Šta sve danas ne uče decu po školama kojekakvi bivši ponavljači. Evo malo istorije za tebe. Ovo se uči na fakultetima.

Samuilovo carstvo je bila srednjovekovna drzava sa centrom u Makedoniji, koja je postojala u periodu od 969 - 1018 godine. Na teritoriji gde se formiralo Samuilovo carstvo ( Makedonija ) prvo su vladali Bugarskii Car Simeon Veliki - bugarsko carstvo, ali su Vizantinci nakon osvajanja bugarskog carstva 971 godine, zaveli okrutnu upravu u Makedoniji, zbog cega je buknuo ustanak protiv Vizantije 976 godine. Na celo ustanka su stali sinovi brsjackog kneza i komite Nikole i zato se Ustanak zvao Ustanak Komitopula (komitopuli su sinovi brsjackog kneza komite vojvode Nikole ) : Aron, David, Mojsije i Samuil, koji su stali na celo ustanka.Tokom ustanka - pobune u borbi su poginuli David (ubili su ga makedonski Vlasi na planinama izmedju danasnje Prespe i Kostura ) i Mojsije (prilikom napada na Ser), dok su Aron i Samuil uspeli da proteraju Vizantince iz Makedonije. Medju bracom je doslo do neslaganja oko nastavka delovanja, jer je Aron bio za postizanje sporazuma sa carem Vasilijem II, dok je Samuil bio za nezavisnost države. Nesporazum medju bracom se okoncao Aronovom smrcu po Samuilovoj naredbi. Vizantiski imperator Vasilij II probao je da zaustavi proces jacanja drzave, ali je pretrpio tezak poraz u bitci kod Trajanovih Vrata 986 godine.Posle ove bitke Samuil je prosirio vlast, zavladao veliki broj teritorija i pokusavao da zavlada i Solun.Na jugu je stigao do Peloponeza, ali vracajuci se kod reke Sperhej pretrpio je poraz 996 godine.
Na zapadu prema Jadranskom Moru, Car Samuil je okupirao drzavu Duklja, gde je cak zarobio i vladaoca Jovana Vladislava. Njegovoj državi pripojeni su: Epir, Tesalija, Duklja, Raska, Bosna, Travunija, Srem, danasnja Albanija i Podunavska Bugarija. Krajem X veka Samuil se proglasio carem, a njegovu drzavu carstvom, uzdigao Ohridsku arhiepiskopiju na rang patrijarsije, a prestonicu iz Prespe premestio u Ohrd. Krunidbeni cin je bio izvrsen u Prespi i u Ohridu.

A šta je sa onim istorijskim sranjima, da su bugari Tursko-Tartarsko pleme, koje se na Balkan doselilo odnekud iz Azije, okupiralo Slovene, preuzeli od njih jezik, kulturu i običaje, a nametnulo svoje ime... Tako uče decu po školama! Neznam ja! Mene interesuje kako su se zvali ti Sloveni što su ih Tartari/Bugari okupirali!?

I Tartari su došli na ove prostore tek početkom 13. veka. ovo je nekih 250 godina ranije.

Nemoj meni prodavati maglu!
Nego se raspitaj, tamo gde ti to pričaju, za protobugare (stare b'lgare) i steru veliku B'lgariju!

Mislite na Tatare? Bugari su bili tursko pleme koje je osvojilo teritoriju naseljenu Slovenima, koji su bili podeljeni na razna plemena. Posto su bili malobrojni u odnosu na Slovene, gube jezik, ali ostavljaju masi kojom vladaju ime. Cesta pojava u istoriji. A sto se tice naziva jezika... rumuni ce reci da je rumunski , grci da je grcki, turci da je turski... svako moze da prica sta hoce, u odsustvu bilo kakvih dokaza.

Prijatelju, Tartari su do početka 13. veka bili gomila nomada koji su međusobno ratovali oko žene ili dve kamile. Tek Džingis Kan (1162-1227) je uspeo da ih ujedini, stvori veliku državu (tzv. Zlatnu Hordu) i dogura čak do Beča. I uzeo bi i Beč da nije umro. Priča da su bili neki Bugari, pa ih okupirali neki Tartari ne pije vodu. Oni su Slovensko pleme koje se izmešalo sa Hunima, pa su sošli na Balkan gde su se dodatno mešali sa nama. Znači Sloven+Hun+Sloven=2/3 Sloven. Isto kao što smo se mi mešali i na kraju asimilrali sa Avarima, Hunskim plemenom sa kojima smo došli na Balkan.

Protobugari, Prabugari ili Huno-Bugari (bug. Прабългари, Древни българи) označava prethodnike današnjih Bugara, koji su živeli na prostorima centralne Azije, a u 2. veku naselili se oko reke Volge i na severno kavkaškim stepama. Sa dolaskom Protobugara na tlo Balkana došlo je do etnogenetskog mešanja sa Slovenima i nastanka današnjih Bugara. Domovina Prabugara su bili današnji Avganistan, Uzbekistan i Turkmenistan.

I mi smo sa tih prostora, samo malo severnije zar ne?

A da mi smo Božji narod i došli smo sa Jupitera.

O pa da li smo... ;)
Tartari/Tatari... Priznajem grešku, videćete da sam pisao ofrlje, ali je jasno o čemu pričam!
A koliko su "posto" Bugari Sloveni, nije tema priče! Poenta je:
Neki stranci su zavladali slovenskim narodom u istočnom Balkanu (kako se zvao taj narod, vi upotrebite maštu), nadenuo im ime, a od njih uzeo i iskverio jezik, kulturu, običaje i sl.
Bugarski je, bukvalno, iskvaren staroslovenski... Znam kako zvuči!
Ali Bugari taj staroslovenski, zovu starobugarski, a mi crkvenoslovenski...

Kao što rekoh... Taj jezik je starosrpski...

Slusaj Bata Sale, to si ti rekao. Nemoj mi podmetati nesto sto nisam rekao. Tema je vrlo, vrlo slozena (i neprimerena ovom sajtu), a prikazujes je vrlo pojednostavljeno, iznoseci pritom neke netacne tvrdnje.

Kao sto rekoh ti ces ga nazvati starosrpski, bugar - bugarski, madjar - madjarski... svako onako kako mu odgovara.

Samo sam hteo podeliti neka razmišljanja!
Vrlo jednostavno pitanje... Kako du se zvali sloveni koje su ti "stranci" okupirali i nametnuli im ime!?

Pitanje jeste jednostavno, al to ne znaci da ce i odgovor biti takav. U pitanju su procesi koji su se odvijali vekovima, od VII pa nadalje, i o kojima ima, blago receno, malo informacija. Jos kad neko posmatra tadasnje dogadjaje sa danasnjim shvatanjima pojmova jezik, narod... dobijes ono sto danas imas na balkanu a i sire.

Znači ima šanse, da i budem u pravu... To je sve što sam želeo da čujem! :)
Malo cinizma nije na odmet...

Eee... da znas kakve propagande ima u danasnjoj, zvanicnoj istoriografiji (i pri tom ne mislim na ove balkanske papke, vec na ozbiljne, napredne, zapadne i objektivne strucnjake) ne bi vise nikad nijednu istorijsku tvrdnju shvatio ozbiljno.

Znam... Istoriju pišu pobednici... To mi je jedini dovoljan razlog da simnjam u zvaničnu istoriju, i da počnem da mislim svojom glavom i razvijam svoje ideje...