Prijava
   

Čemu služi Ajnštajnova teorija relativiteta, geometrija Lobačevskog i integralni račun?

Na ovo veoma ozbiljno i složeno pitanje moramo odgovoriti postepeno i oprezno.
Pođimo od Ajnštajnove teorije relativiteta.

Ajnštajnova teorija relativiteta je neophodna jednom astrofizičaru da proračuna kretanje udaljenih galaksija uzimajući u obzir relativističke efekte koji su prisutni pri velikim brzinama i udaljenostima, da bi za svoje proračune dobio pare od instituta u kome je zaposlen, i da bi s tim parama mogao da kupi kola i gajbu u kojoj će povaliti neku dobru ribu. U suštini Ajnštajnova teorija relativiteta služi za povaljivanje riba.

Geometrija Lobačevskog proučava zakrivljenost prostora. Ona će poslužiti jednom drugom astrofizičaru, da prouči uticaj prolaska manje crne rupe pored sunčevog sistema na geometriju prostora u kome se nalazimo. Za taj proračun će dobiti pare od agencije u kojoj radi, pa će kupiti kola i gajbu u kojoj će povaliti neku ribu. Dakle, i geometrija Lobačevskog služi za povaljivanje riba.

I najzad da vidimo, čemu služi integralni račun. Integralnim računom se proučava promjena sistema u toku određenog vremena. Jedan inženjer u hidroelektrani koristi računarski program kojim se simulira proizvodnja električne energije u zavisnosti od protoka vode kroz turbine, zapremine vode u akumulaciji i ostalih faktora, a za te proračune je neophodan integralni račun. Naravno, ni naš inženjer neće se sa svim tim stvarima bakćat za džabe, nego će dobiti neku platu. Kad skupi dovoljno love, i on će već nekako zbaviti kola, stan i ostale neophodne rekvizite, pa će povaliti neku ribu. Zaključak, integralni račun služi za povaljivanje riba.

Ako nekoga zanima čemu služe neke druge naučne discipline, neka pošalje e-mail na našu adresu newscientist@harvard.ma.us, mada vjerovatno i sami znate odgovor.

Komentari

bravo! i ja podržavam tu teoriju da se sve vrti oko sexa :)
+++

ovo je genijalno xD
+++

mogao sam ja sve to mnogo kraće napisati, ali sam namjerno uzeo zvanični, opširan i naučni ton, da bi dobilo na komičnom efektu

nemam rijeci osim cista desetka..++++++++++

Свака част! +

Definicija o Ajnstajnovoj teoriji itd. sluzi da bi autor postao popularan na Vukajliji i samim time povalio neku ribu...

pronicljivo, šiponja, pronicljivo... :-)

Ajd ja sada ko fizicar

Ovo sa teorijom relativiteta nema veze

I diferencijalne promene ne moraju biti iskljucivo po vremenu ali manje vise je ok

I da nagovestim da sam se bavio ovim stvarima i nikada nisam dobio kintu ni povalio ribu zbog toga

svo vreme ti ovo pricam :)
+

mnogo dobra definicija!!!

Furijeov red je važna matematička operacija kojom se periodična funkcija razlaže na svoje "spektralne komponente" radi jednostavnije analize. Nekoliko prvih članova takvog razvoja se u tehnici često uzimaju kao veoma korisna vrsta aproksimacije.
Dakle, i Furijeov red služi za povaljivanje riba!!!

Nisam čitao niti ću, ali za trud +.