Prijava
   

Definicija

Lepota na prvi pogled. Bez mnogo filozofiranja. Ili je imaš, ili je nemaš. Stiče se godinama vežbanja, na njoj se radi krvavo da bi bila jasna i prodorna u svest publike. Kad je vidiš, znaš jel za + il` za -.
Masu zna svako da nabudži - bacaš lopatom gomilu primamljivih, kvaziduhovitih doskočica i reči u nadi da ćeš, poput malog slinavog cige u Knezu, isprositi neki plusić na sažaljenje prolaznika. Ali definiciju imaju samo odabrani. Ona je stvar životnog iskustva. Iako među Vukajlijašima pretenduju neuhranjeni cvikeraši i bubuljičari neki od njih imaju definicije dostojne Brus Lija. Ti likovi svojim rečima i rečenicama pokazuju zavidne mentalne mišiće, izgrađene neprevaziđenim životnim iskustvom. Što od celibata, što od potpunog odbacivanja društva koje ih okružuje, oni su usavršili svoje literarne pokrete u pravi džet kun do koji bi mogao naći svoje mesto i na filmskom platnu. Neki od njih su i ktitori, ali bi trebali da nose naziv kraljevi. To je dostojna nagrada za godine pa čak i decenije apstinencije i socijalne isključenosti.

Pokušaj definicije - pročitao si je, nasmejao se, rekao sebi u brk - dobro smišljeno, dobro napisano. Eventualno si dao plus.

Definicija - pročitao si i zinuo u čudu. Pa pročitao ponovo. Onda rifrešovao, da se uveriš da je stvarna. Da nije samo plod tvoje mašte. A onda si je opet pročitao uz komentar: ``Ovo nije smišljeno, ovo je DOŽIVLJENO!`` Nisi samo udario plus, već si meto i kokardu, da sačuvaš definiciju za kasnije, da te krepi i hrabri, posle tone pročitanih defektnih ``definicija`` koje samo zagađuju životni prostor. I naravno - preporučio si je svim ljubiteljima dobrih stvari.