Prijava
   

Docniti

Arhaizam glagola "kasniti". Ne zna se šta se tačno desilo, ali negde sedamdesetih ili osamdesetih godina dvadesetog veka, svi su prestali da "docne" i počeli da "kasne".

Kako? Zbog čega? Otkud uopšte to "docniti" i zašto baš "kasniti"? Pre ćemo možda shvatiti zašto je Dinkić ministar finansija ili zašto Englezi voze levom stranom.

Bilo kako bilo, ovaj glagol je bio u velikoj upotrebi i nije zvučao glupo kao što je to danas slučaj. Ni starije generacije ga više ne koriste. Jednostavno, ovog glagola su svi odrekli preko noći kao Alen Islamović rokenrola. Ipak, on i dalje izbija na površinu u nekim starim serijama, filmovima i davno štampanim knjigama.

1968. godine negde u Beogradu:
-Živadine, moramo razgovarati?
-Što, šta se desilo?
-Nisam sigurna, ali...
-Šta je Boga mu poljubim, govori!
-Uh... Mislim da sam trudna?
-Molim?! Jesi li sigurna?
-Nisam, ali najverovatnije će biti da sam trudna...
-A odakle ti to?
-Docni mi.
-Docni ti? Koliko dugo?
-Već dva meseca.
-Dva meseca! Pa to uopšte nije malo, znaš bre ti šta je dva meseca! Čekaj...alo bre, pa mi nismo bili zajedno pre dva meseca, zabavljamo se tek tri nedelje!
-Živadine, mislim da stvarno nije vreme za to tvoje cinično cepidlačenje! Oš ti mene da ženiš ili da zovem tatu, pukovnika JNA koji je veliki ljubitelj vatrenog oružja, a bogme i hladnog?

Komentari

заборављен израз + :) а није лош

Dobra je priča, te zato + ali mislim da je to kroatizam, a ne arhaizam...

Није кроатизам. Ко и многе друге речи, наша је, само су Хрвати наставили да је користе, а ми из неког разлога узели неке друге речи. Иначе, и даље се користи термин "доцња" за неке ситуације. +

само су Хрвати наставили да је користе

Mamu im lopovsku! :)

Nessko brate si šovinista? Što nas mriš, zar ne bi trebalo da gledamo ljude kao ljude... Ne slažem se sa vama, ali pošto sam tolerantna osoba dozvoliću vam da se vi složite sa mnom...

Kako te ne voleti? :)

Niko neće da se svađa pu!

Добар си Цоларо, сад сам баш мало прешао преко твојих дефки и добре су :)
ај мало под пратњу :)

Хвала, Јамајчанине. :)