Prijava
   

Ezop

Prema dopisima sa Peloponeza i prema spisima iz Delfija, Ezop je bio basnopisac, ujedno i rob. Kada ne bi držao pero u ruci i pisao basne, robovao bi. Odbio je poziv iz Apolonovog hrama dučestvuje na Pitijskim igrama, čime je razljutio tadašnji demos koji je jednoglasno odlučio da ga pošalje u ropstvo.

Pisao je basne sa jakom simbolikom, takođe jakom morlanom pozadinom, kao i šatro basne. Relevantnost i simbolika koja kipi, taman toliko razumne klincima koji su počeli odvajati prirodu od društva, o raznim stereotipovima i smislom šta koja životinja simboliše u basni. Pisao je u ovom maniru jer je bio nerazgovjetan i mrzilo ga da je da razmišlja. Njegove basne i naravoučenije me je naučilo ama baš ničemu što je vrijedno pomena.

Zec i kornjača :
Zec i kornjača su se nekom igrom slučajnosti dogovorili da se trkaju. Zec je startovao tolikom brzinom da kada je stigao do cilja odlučio da legne i da odrijema. Spora, ali uporna kornjača je pobjedila zeca.

NARAVOUČENIJE - Kornjače često sa sobom nose sedative. Nije vjerovati kornjačama jer su lukavštine stare i spremne su na sve da bi pobjedile.

Mrav i Cvrčak :
Tokom cijelog ljeta mrav je vrijedno skupljao zimnicu, dok je cvrljak plandovao uživajući uz pjesmu i ples. Dolaskom zime, mrav se povlači u svoje podzemne odaje da instalira zimootporne prozore i da pohvali i poplaća radnike. Cvrčak je umro nekoliko sedmica prije toga kada je udario u stablo sa svojim novim poršeom predoziran burbonom i horsom. Tinejdžeri su i dalje čuvali i uramivali slike crvčove na njigove zidove, godina nakon što je mrav umro od neuspješne operacije kamena u bubregu.

NARAVOUČENIJE - Živi brzo i umri mlad.

Dječak koji je vikao vuk :
Bio jednom jedan dječak čiji je posao bio da čuva seoske ovce. Nažalost, njegova shvatanja su bila drugačija i postao je previše prikačen za ovce, ako me razumijete. Nakon što su seljaci shvatili kakva je njegova odvratna relacija sa ovcama, pozvali su policiju koja se malo zatim pojavila na mjestu zločina duhvati dječama. Dječak je bio podmukao i počeo se derati gromoglasno "VUK VUK VUK" i panično pobjegao sa lica mjesta.

NARAVOUČENIJE - Uvijek trebaš biti osigran alternativnim planom, jer ne želiš da ideš u zatvor etiketiran kao jebač ovaca za boga miloga.

Vuk u ovčijoj koži :
Bio jednom vuk lukavština koji se obukao u ovčiju kožu u nadi da će se uklopiti među stado i da će samim tim nešto spavati ili ručati odnosno večerati. Ušetao se među stado, niti ovce niti pastir nisu slutili da je to vuk, jer se uklopio odlično. Te suđene noći, u pokušaju da spava neku ovcu i da je zatim zakolje i nahrani se, desilo se neočekivano. Silovao ga je isti onaj pastir iz gornje basne, Dječak koji je vikao vuk.

NARAVOUČENIJE - Čak i najbrilijantnije ideje i šeme mogu biti upropašćene od nekog inferiornijeg bića.

Komodo zmaj i jato žaba :
Jednom, dok je komodo punio baterije na obližnjoj obali, kraj njega je stajalo jato žaba. Jedna od žaba je dobacila drugoj kako misli da nikada ne bi mogla biti velika kao ovaj komodo zmaj. Druga žaba je to shvatila kao uvredu i otišla je da vidi privatnog psihoanalitičara. Sledećeg dana se vratila na isto mjesto i navela da je ova druga žaba bila u pravu, i kako nikada neće moći biti velika kao komodo, ali kao da joj nije žao zbog toga.

NARAVOUČENIJE - Komodo zmajevima sijevaju lajsne za žabe.

Komentari

Ezop jebe! Da se sad registrujem svi primeri bi mi bili basne, keve mi Nevenke.
Malo si se ispreskakao i ne bih rekao da je Ezop napisao sve ove priče... Ali kapiram poentu zato +
I jedan savet (smatram da je to ok pošto te pratim) - kvalitet ne kvantitet.

их, ја сам се расписао јутрос око четири, пет. нисам ни мислио да ће преживјети писаније, мад оно међутим. задња није његова, задња је моја, езопова шатро :) Фала!

И бај д веј, обожавам да причам "high grade nonsense", ако ме разумијеш. :)

kapiram i ide ti dobro :)

Jesi se raspis'o, ljeb ti jebem. +

Ne sviđa mi se ova, cela definicija zasnovana na primeru. Minus.

Mora i to neko da bude.

Nego, Tomdrile, aj na pevetej ak si bio juče na tolkinovoj večeri.

Ахаха, опуштено, кои вам је.
Нисам био, болестан сам. :) Ти био?

Bio sam, kul je bilo.

Legolas je vukajlijaš!

Ваља ово, занимљиво писаније... +

Немојте мислити да ја не цијеним Езопа, јер није тако. Једноставно ми се чинио као добар лик за експлотацију хај грејд нонсенса.

Јао, бре, нисам ни провалила да си ово ти, Димензијо! Што си мењао ник? Ја контам, овај Томдрил неки тамо, кад оно ти. :Д
Добра дефка, плуско. :) ++

Tomdrile, talenat i kreativnost ocigledni.
+