Prijava
   

Fizičko kažnjavanje u srednjim školama

Radnja koja davno bejaše bila potpuno uobičajena, iako su većina učenika mogli da izgaze profesore. Verovaše se da bi mlaćenje prutom po turu postavilo omladini markere u mozak do kraja života kako da se ponašaju. Međutim, mnogi profesori bi preterivali i učenici bi često zaradili potrese mozga i uganute zglobove; al' život ide dalje.

Sada su većina adolescenata koji uopšte razljute profesora ekstremne pederčine koje zaslužuju potres mozga. Ali, prosvetni radnici su toliko iznervirani od lošeg posla da nemaju snage ni da viću. Možda upišu nekog propaliteta u dnevnik, al' život ide dalje.

(Istiniti slučajevi)

1950:
Adolescent (visok 180 cm, mase 70 kg) u školskom hodniku ogrebe cipelom zid.
Profesor: "Pogledaj šta si uradio, svinjo! Ovo ćeš prekrečiti krvlju!" i povuče ga za zuluf i udara mu glavu o zid. Onda ga povuče unazad i inercija ga ugruva o pod.

2005:
Adolescent (viskok 185 cm, mase 90 kg) izlomi desetogodišnje cveće jednog profesora.
Profesor ga odvede kod razredne: "Pogledaj šta su mi uradili, moje omiljeno cveće... Samo mi ga skloni s očiju!"
Adolescent onda pobegne odatle i potuče se s obezbeđenjem.
Razredna: "Ugh... Nema veze, smiriće se on."

2007:
Predpubertetlija (visok 165, mase 50 kg) polomi krhki zid iako mu je nastavnik rekao da ništa ne dira. Mnogi drugi učenici su mogli da se povrede.
Profesor: "Alo, bre! Pogledaj šta si uradio, a rekoh ti da ništa ne diraš! Ima da te isprebijam sada! Argh!"
Dečak se samo smeje i nije ga briga.
Profesor: "Dobro, dobro... Gubi mi se s očiju." i smireno mu upiše tri keca u dnevnik.
Tri sata kasnije, klinac zaboravi na sve to.

Komentari

Ukoliko toliko voliš batine, mogao bih ja da te istučem.

Ne moraš da osećaš nostalgiju za "dobrim starim vremenima", mogu ja, sad, odmah, da dođem i da te tako povučem za zuluf i tresnem ti glavu u zid. Nije meni nikakav problem.

Majku vam jebem u pičku komunjarsku, tačno se vidi odmah, na prvu loptu, ko je komunjara.

Smrdite na tri kilometra, napišam se u grobove tih vaših heroja, Tita i kompanije.

Smrdite na govna, mamu vam jebem u pičku raspalu.

Odgovori na neki komentar, smrdljivko, čutanjem samo dokazujep da si pička.

Ja ispisah toliko komentara a ti nipšta.

Jebem ti seme komunjarsko, ajde, reci nešto, jebem ti Tita mrtvog u usta crvljiva.

Sto ti je, ucitelju!

a ovdje me strah bilo što komentirati :))

Sad može da priča ko šta hoće, al se tad bar znao red, kakav takav

Vlajko - uplašio se.

SokOdZove Samo da znaš da to uopšte nije u duhu srpskog naroda, takve prakse u školama nisu postojale kod nas sve do 1945. godine. Takve kazne, i, uopšte, takav način ponašanja prema učenicima je bio deo tog fanatizma KPJ/SKJ, ono, uvek budi spreman na ovo i ono, mi smo izborili ovo i ono, a onaj kome se ne sviđa ta surovost, taj je razmaženi kapitalista i ta priča.
Pogledaj samo serije koje prikazuju odnos nastavnika/profesora prema učenicima pre 1941. Pogledaj Nepobedivo srce i Šešir profesora Koste Vujića. Pogledaj kakav je to bio odnos pun razumevanja i brige naspram odnosa u npr. Tesnoj koži, a to je 1982.
U Šeširu profesora Koste Vujića najstrašnija fizička kazna koju učenik može da dobije od profesora je šamar. I ništa više. I to se nije dobijalo za oštećenje imovine, za oštećenje imovine se dobijala kazna, platiš štetu, budeš izbačen, budu obavešteni roditelji itd. A šamar se dobijao samo za direktan udar/napad/nepoštovanje profesora.

A ja mislim, nisam siguran, ali mislim da se, u vreme profesora Koste Vujića, ili nešto ranije, čak praktikovalo i persiranje učenicima od strane profesora. Za to nisam siguran, tako da me nemoj držati za reč, ali zato sam siguran da su društvena pravila nalagala da muško, bez obzira na to ima li to muško 5 ili 105 godina, ženskom mora persirati, pa makar to žensko bilo mlađe od njega ne znam koliko. To pravilo je pogotovu važilo kada je momak želeo da se dopadne nekoj devojci, pa joj se udvara. Tad se devojke nisu palile na direktnost i vulgarnost kao sada, već na finoću. Pogledaj samo kako se oni mladići, posebno Miloš Biković, on igra Miku Alasa, ophode prema onim devojkama. Čak im se obraćaju sa "Gospođice".

Deca su bar učila nešto i imala poštovanja za profesore

Pogledaj Nepobedivo srce i Šešir profesora Koste Vujića.

A šta ćemo sa biserom domaće kinematografije "Orlovi rano lete"? Koliko me sećanje služi radnja tog filma se odvija pre uspostavljanja komunističkog režima u Srbiji i Jugoslaviji u opšte.

Očekujem odgovor od Splintera.

I da... Kašof u pravu sto posto.

Nikola vratićemo mi Titu ništa se ti ne sikiraj

Nikola vratićemo mi Titu ništa se ti ne sikiraj

Tita volim, a bogu se molim.

@Ucitelj Splinter Šta je bilo mišu jedan? Nemaš odgovor na moj argument je li a?

Taj film, koji je snimljen prema istoimenom romanu Branka Ćopića, a koji, uzgred budi rečeno, predstavlja komunističku propagandu, ne govori o ODRASLIM LJUDIMA od 15 do 19/20 godina, već o deci koja su kod učiteljice, znači, koja imaju od 7 do 11 godina. Izvini, molim te, ali čak se i u "moje vreme", odnosno, u vreme kada sam ja išao od 1 do 4 razreda, primejivalo telesno kažnjavanje nad učenicima, a to nije neko daleko vreme, radi se o periodu od 2004. do 2008.godine. Učiteljica nas je kažnjavala packama po dlanovima, ali to je period kada ne možeš drugačije. Decu je nemoguće vaspitavati bez bar povremene upotrebe telesnih kazni, ali ja ovde ne govorim o deci, ja ovde fovorim o odraslim, formiranim individuama, koja već podležu kruvučnoj odgovornosti. Tući njih je ne samo besmisleno i be rezultata, nego i zlostavljanje. Hajde da sada tebe neko tuče u tim godinama, jer se ne ponašaš prema pravilima. Zna se, ako ne poštuješ pravila, bićeš kažnjen, ali ne bi želeo baš da te neko tuče.
A fizičko kažnjavanje U SREDNJIM, ne u OSNOVNIM, nego u SREDNJIM ŠKOLAMA, kod nas nije primenjivano još na ljudima koji su 70 i neko godište, znam, po njihovim pričama. Moja majka je 63-e godište i kod nje je, u srednjim školama, još uvek bilo malo telesnog kažnjavanja, ne nasilnog intenzivnog, već kratkotrajnog, svedenog samo na momenat kada učenik napravi prekršaj, i to retko. A već kod onih koji su rođeni sedamdesetih, telesno kažnjavanje u srednjim školama nije postojalo. To znači da ono u srednjim školama u Jugoslaviji nije postojalo ni devedesetih ni osamdesetih godina.
I, na kraju krajeva, ne verujem da je BILO KOJI OD VAS rođen čak ni sedamdeset neke, a kamoli ranije, tako da nemojte da pričate bezveze.

Samo Tito i partija, sisaj kurac učitelj splinter

Tebi sigurno neću, jer i ne mogu, tebi mogu samo da ližem pičku.

OĆEŠ SAD DA TE POLOMIM KO PIČKU TU?

ĐE JE ĐUJIĆ DA SA NOŽOM PROĐE PORED TITE I NJEGOVOG HODŽE? ĐE JE SLEPI DA SA PUŠKOM DOĐE DA NIJEDNOM KOMUNJARI NEDADE DA PROĐE?

DRUŽE TITO SAMO RETCI LETEĆEMO KAO METCI

DRUŽE TITO SAMO ZINI LETEĆEMO KO PO ŠINI OPAAAAAAAAA

ĐE JE ĐUJIĆ DA SA PUŠKOM DOĐE PORED KUĆE CVEĆA LAGANO DA PROĐE

IZAŠAO BELI MESEC NA MESECU KRVI I VODA ŽIVIO TITO I SLOBODA!

Odmah, bez čekanja i oklevanja. Polomi me.

ŠTA JE PIČKO NE SMIJEŠ? USRO SI SE?

BOJ NE BIJE SVIJETLO ORUZJE

Слажем се, Шиси, са тобом.

TITO PARTIJA, OMLADINA AKCIJA!

Kakve veze ime što je film rađen po romanu Branka Ćopića? Gde je bre tebi roman da ti dovodiš u pitanje nečije stvaralaštvo i da ga svrstavaš u režimsku propagandu?

Decu je nemoguće vaspitavati bez bar povremene upotrebe telesnih kazni, ali ja ovde ne govorim o deci, ja ovde fovorim o odraslim, formiranim individuama, koja već podležu kruvučnoj odgovornosti.

E moj ti... Zašta bre deca da se biju, a stariji ne? Dete ako napravi neko sranje radi to zato što ne zna. Ne zna šta treba da radi, nema iskustvo... A ovi matoriji prave sranja iz besa. Ako ne iz besa zato što su izgubljen slučaj i ostali su glupi. U svakom slučaju treba ih biti.

Hajde da sada tebe neko tuče u tim godinama, jer se ne ponašaš prema pravilima.

Od kud bre ti znaš koliko godina imam? Mnogo ti misliš da znaš, pa čak si sebi upisao u nadimak "učitelj". Takve su nekad slali na Goli otok i lepše se živelo dok ste gulili kamenje...

Hajde, onda, iskreno mi odgovori samo na jedno pitanje:Jesu li se primenjivale telesne kazne u srednjim školama kada si ti bio srednjoškolac?

Da li su te dodirivali i u kom predelu?

Dodirneš me u predelu kurca.

Ružnim rečima se ništa ne postiže

Izvini, molim te, ali čak se i u "moje vreme", odnosno, u vreme kada sam ja išao od 1 do 4 razreda, primejivalo telesno kažnjavanje nad učenicima, a to nije neko daleko vreme, radi se o periodu od 2004. do 2008.godine. Učiteljica nas je kažnjavala packama po dlanovima, ali to je period kada ne možeš drugačije. Decu je nemoguće vaspitavati bez bar povremene upotrebe telesnih kazni,

Jebem ti život kada će postedejtonovski balavac da priča kako je nekad bilo! A, "istinitost" primera je odlična za detektovanje paljevina koje ulaze u hiper-turetovski trans.

јој, кад се сетим 2011. како је било за време тадића, а види сад.

Hajde, onda, iskreno mi odgovori samo na jedno pitanje:Jesu li se primenjivale telesne kazne u srednjim školama kada si ti bio srednjoškolac?

Zašta bre da me biju? Ja sam bio uvek za primer drugima kako treba da se ponašaju, najbolji đak, sportista, recitator, glumac itd. Da se ne hvalim sad.

Ja sam bio uvek za primer drugima kako treba da se ponašaju, najbolji đak, sportista, recitator, glumac

Хуманитарно даво крв, преводи старе и немоћне преко улице, чита бабама аналфабетима превод серије "Љубав је коцка"...

Ja sam bio uvek za primer drugima kako treba da se ponašaju, najbolji đak, sportista, recitator, glumac itd. Da se ne hvalim sad. Rok, cigare, knjiga, neki dobar alkohol i bolje žene, neka svirka, poneka fudbalica ili basket i naravno dobre fore.

AJde, molim te, Ciklon, reci koje si ti godiste? Ja sam '97-o, a koje si ti, molim te? Ne verujem da si mnogo stariji od mene, 20 godina u vrh glave. Reci koje si godiste.

Ciklon, nisi mi odgovorio na pitanje koje si godiste.

Splinteru prestani da prosipaš govna u komentarima.

U TUNELU USRED MRAKA SIJA ZVEZDA PETOKRAKA

Aoj Tito pišam ti u usta
Ostala ti od mog kurca pusta.

AMERIKA I ENGLESKA BIĆE ZEMLJA PROLETERSKA A FRANCUSKA I KANADA BIĆE ZEMLJA UDRUŽENOG RADA

Trči Tito livadicom,
Ja ga ganjam sekiricom.

ŽIVEO STALJIN I SVETSKA REVOLUCIJA ŽIVEO INFORMBIRO I NJEGOVA REZOLUCIJA

Komunjare, komunjare, vi volite samo pare
Svi ste vi, komunisti, pravljeni na kalup isti.

ŠTO JE VIŠE KLEVETA I LAŽI TITO NAM JE MILIJI I DRAŽI!

MILIJI I DRAŽI MIHAJLOVIĆU!

Bolje funjara nego komunjara.

DRUŽE TITO ZDRAVO ZDRAVO SVE ŠTO KAŽEŠ IMAŠ PRAVO

Al Kapone, što bi rekao Bora Đorđević.

MI GRADIMO PRUGU PRUGA GRADI NAS

Ajde ljudi dosta svađe, komunizam bio i prošao. Samo mislim da ne treba tući nekog ko je već normalan, odrastao čovek. Ako već treba tući srednjoškolce, onda treba tući i ljude na poslu kad nešto zgreše. Onda lepo vratiti telesno kažnjavanje i na državnom nivou, epo vratiti torture u zatvore (mada one postoje i ovako, samo nezvanično), vratiti policiji pendreke i ćao, da ne bi bilo da je dozvoljeno tući samo jednu grupu ljudi.

NEĆEMO KRALJA HOĆEMO TITA NAROD SE PITA

Nema Draže, nema Tita, sad se samo Splinter pita.

ČUVAJMO BRATSTVO I JEDINSTVO KAO ZENICU OKA SVOGA

SokOdZove, koje si ti godište?

Što je to bitno? Valjda prvo na piće treba da me izvedeš, pa malo čime se bavim u životu, dalji planovi, za koga glasam u zvezdicama granda itdlj itdlj

Rekli su o meni oni koji me znaju...

Хуманитарно даво крв, преводи старе и немоћне преко улице, чита бабама аналфабетима превод серије "Љубав је коцка"...

Rekli su o meni oni koji me znaju...
Dižem ruke od ovog duduka. U daljoj raspravi ovlašćujem Kašofa da me zastupa... Odjavljujem se.

Pitam te onako, čisto informativno, zanima me. Ja sam rođen 1997.godine.

I već si počeo da tupiš kurac a?

Na prvom mestu, to "tupljenje", kako si ga nazvao, nema nikakve veze sa mojim godištem. Moze da tupi svako, bez obzira na to da li ima 10, 15 ili 70 godina. A na drugom mestu, ne znam zašto misliš da tupim. Sta sam rekao sto nije tačno i za šta ja to nisam u pravu?

Na prvom mestu, to "tupljenje", kako si ga nazvao, nema nikakve veze sa mojim godištem. Moze da tupi svako, bez obzira na to da li ima 10, 15 ili 70 godina.

Aha... Znači svako može da jede govna kolko oće. To je to, ugasite svetlo i zaključajte vrata.

Ne može, ukoliko tim svojim jedenjem govana ugrožava drugog ili poziva na ugrožavanje drugog.

A koje si ti, Džonimire, godište?

Ja sam '97-o godište, znači, rođen sam 1997. godine. Tačan datum mog rođenja je 16.05. 1997.

сплинтеру, које си ти годиште? што не смеш да кажеш?

Već sam rekao, i ponoviću. Ja sam '97-o (i slovima: devedeset sedmo) godište. A tačan datum i vreme mog rođenja je 16.05.1997.

U 06:50 (i slovima: deset do sedam) ujutro.

Znaci, imam malo vise od 19 godina.

Sta je sad bilo, YouCantHandleTheTruћ? Nemas komentar?

Hahaah kako nećeš da kažeš koje si godište, ako nema veze, vidi se da si mlad po tvojim stavovima

па што кријеш онда које си годиште? не разумем. кажи, брате, јасно и гласно, а не ту да кријеш.

Ne krijem, što bih krio, nije to nikakva tajna. Eto, rođen sam 16.05.1997, u 06:50.

I mladi treba da izražavaju mišljenje, nema potrebe da kriješ svoje godine

Jao majku vam mangupsku pa vi mene zajebavate a ja ne shvatam.

Samo te jebu u prkno, za Boga Hrista Sapsitelja ne znaju.

Ja ne znam, da li sam ja stvarno toliko primamljiv za zajebavanje?

Da i bićeš sve dok budeš krio koje si godište

Ovaj još laje krv ti jebem

Džonimire, ti najbolje znaš da ja lajem. Karao sam ti sinoć ribu dogi stajl.