Prijava
   

Globalizacija

Najbolji primer da je globalizacija veoma prisutna je smrt princeze Dajane.
Dakle, engleska princeza i njen momak, Egipćanin, doživeli su saobraćajnu nesreću u tunelu u Francuskoj. Bili su u nemačkom automobilu, u kojem je bio holandski motor a vozio ih je Belgijanac koji je bio pod uticajem škotskog viskija. Ubrzo su se tu pojavili italijanski novinari-paparaci na japanskim automobilima. Dajanu je odmah pregledao doktor, Amerikanac poreklom i dao joj brazilske lekove. Ali nije joj bilo pomoći... Ovu vest su brzinom svetlosti prenele sve svetske televizijske stanice. Čulo se čak i do Rejkjavika.
A vi ovo čitate na internetu, svetskoj mreži, na računaru koji su radnici bangladeškog porekla sastavili od tajvanskih čipova u fabrici u Singapuru. Koristite verovatno korejski monitor. A sav ostali hardver je kineskog porekla.
Sve to je do vas stiglo indijskim kamionima koje su u nekom trenutku oteli Indonežani, od njih za male pare otkupili Turci pa je preko Bliskog istoka stiglo tajnim kanalima do Balkana i istovareno na kružnom putu u Leštanima. Odatle je Bosanac u srpskom automobilu preterao robu do Beograda, predao je Srbinu koji ima biznis sa jednim Crnogorcem, pašenogom, pa su oni to na veliko uvalili jednom Makedoncu, koji je to opet prodao, kao markiranu robu poznatoj srpskoj firmi koja radi sa računarima.

Eto to je, ukratko, globalizacija.

Komentari

jesi ovo ti smislila?svaka čast u svakom slučaju ++

Kazi mi samo dal si ti ovo smislila?
Ja sam vec ovo negde procitao, al siguran sam da je bilo nesto krace, ne kao ovo tvoje.

Концепт сам позајмила, али ово је допуњено и прерађено издање :)))

a lepo onda, vidi se tu tvoja ruka, mora da se prizna :)
+

+ за адаптацију.
глобал оне тв.