Prijava
   

Goran Bregović

U, da vidiš kaki je čoek bio taj Goran Bregović!

Prvi put sam čuo ono njegovo Bijelo Dugme kad nam je Drug Marko u Dom kulture dono ploču njiovu i reko "Drugovi, ovo je rok za omladince! Ova vam je grupa dokaz da pravi rok en rol ne mora da bude desetruktivan ili da tu sviraju samo nadrogirani, nego da i ideološki osvešćeni omladinci mogu da prave rok en rol." Pričo Drug Marko svašta, al ja gledo u Mariju, pa ga nisam čuo.

Al kad pustio ploču... Uh, kako je sviro! Ti pustiš pesmu, a ono zvuci livade, krave, ovce, muve, zrikavci, tačno ti se čini da možeš domirišeš cveće! I kad ga samo razvuče, ono po naški "EEEEEJ, MAAALAAA HEJ! KAD BI BIO DUGMEEEE, EEEEEEEEJ!"

A kake su to pesme bile! Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo, Hej Slaveni, Lijepa naša, Kosovska, sve hit do hita! Kad sviraju negde blizu, oma se mala i ja spremimo, sednemo u Fićka i pravac dom kulture il stadion de sviraju! I da ti kaem, bio drug Marko u pravu: pravi rok en rol za pravog jugoslovenskog čoeka! Tačno ih razumeš i šta pevaju i o čemu pevaju i za koga pevaju! To je Brega pravio, a ne ko ovi kad se nadrogiraju pa prave nešto o nekakvim drogama i oblacima il šta ti ja znam! I stalno pevaju o Jugoslaviji! Ih! E, znaš šta: Ako je Jugoslavija imala tri stuba, JeNeA, Tita i KaPe, Brena i Brega su bili četvrti stub! Prava muzika za prave ljude, komuniste, nemoš dizdvojiš šta je bolje, sve valja!

Ono što pričaju da je njih UDBA napravila da ne slušamo strani rok, da su im pisali tekstove i muziku a da je to posle Brega samo potpisivo, da je Brega krao muziku, i da su pogasili mnoge dobre grupe da bi njih izbacili, to zaboravi odma! I kad su pričali da su Kosovsku izbacili da Albancima uvedu udbaški rok, i to lažu, majku im ljubomornu! Lepo ti Bregga stavljo one slike na naslovne ploča, pa imo grdne muke zbog toga, stalno ga Partija prozivala da kvari omladinu! He he, kad je stavio one sise skoro otkrivene, a ja i Mirko moj odma kupili po jednu ploču i puštili na najjače, glavni smo ti tad bili! Neko priđe samo gramofonu da zameni, a pesnica po nosu odma - ŠLJAS! On padne u blato, a moj ti Brega svira i dalje, he he! Ih, kolko sam ih u Domu kulture poskido uz Bijelo Dugme! Otad sam i onog Točka presto da slušam! Narkoman, misli ako zna da drnda po onoj gitari, da mož da proziva onakog čoeka! Umetnika celokupnog! E da mi je jednom dopo šaka, tačno bi mu one prste prebio one pokvarene da nema čime više da svira, da vidimo onda ko je umetnik! Pu!

Nego oćeš, raspade se i to. Ko što se raspade onaka zemlja!

I posle uzo Bregović da praviu neku ciganjsku muziku. Da ti kaem, neam ja ništa protiv Cigana, al nije to brate njegov nivo, ej! Nek peva za pare po svadbama, neam ja protiv, al ovo sad što radi ne volim! Nije to ona umetnost ko nekad! Pa de će on posle Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo da peva Dom za vešanje il Kalašnjikov! Ne ide bre brate! Tad sam i presto da ga slušam.

Al da ti kaem, srce mi zaigra negde dok sam u štali il po polju de me niko ne čuje osim možda Stanije il Brene dok spremam oko njih, okačim tranzistor ovaj moderni onako za svoju dušu, mali mi to usnimio, samo stavim ona govna u uši, pustim one zvuke livade, i čekam da krene pa da se proderem kolko mi grlo može:

"EEEEEJ, MAAALAAA HEJ! KAD BI BIO DUGMEEEE, EEEEEEEEJ!"

Defincija pisana za Mizantrophy II

Komentari

Одлична дефка, као да гледам неки Кустин филм, рецимо Сјећаш ли се доли бел, оно има душу дефка, +

Фина је дефиниција, али не видим неки хејт, више носталгију.

Поплаво, ако не примећујеш хејт овде, онда си дефинитивно омашио сајт :)

Разумијем ја сарказам и све то, али некако се осјети и љубав према Бреги. Ко да га волиш и мрзиш истовремено.

Ima Brega na sajtu već hejtastije hejtove. Ovo je samo korektno napisano.

ja sam ovog čoveka preskočio, PUUUUUUUUU
kako bre nisam vido detemugumeno... a i ti ,šta stavljaš pred kraj kojkurac

Охпрости, Гуги, путово сам, извини ако се осећаш неиспоштованим :)

pa osećam se tako a mogo si dubiješ pojen od mene neki, ovako muda marjanova

Ма битно да се ирамо, опуштено бре.

Ok pristup, moglo žešće, ali kapiram stil:)

Meni je OK ovo, kada pišeš kao da ga gotiviš, a prilično jasno je da ga ne gotiviš
+

Hehehe Andros voli Bregu!!

Hehehe Andros voli Bregu!!

Највише на свету!

Поштење се исплати... Једном поодавно, слушајући радио, помислила сам: Не волим овог Г.Б., али што уме да напише текст... на пример: ,,Заблуде сам ево престао да бројим... памтите ме по пјесмама мојим...'' или ,,шта би дао за велику гесту: мјесто свога да твој живот живе?'...'

Вулајклија
Поштење се исплати... Једном поодавно, слушајући радио, помислила сам: Не волим овог Г.Б., али што уме да напише текст... на пример: ,,Заблуде сам ево престао да бројим... памтите ме по пјесмама мојим...'' или ,,шта би дао за велику гесту: мјесто свога да твој живот живе?'...'

С тим што нису они писали текстове, макар оне најбоље. Да им није било Душка Трифуновића, не би имали тих текстова. Ево, рецимо баш ова поменута песма...

https://www.youtube.com/watch?v=JhycdYGsZhU&ab_channel=MalaVra%C4%8Dka

I za prvu citiranu je tekst napisao Duško (Pristao sam biću sve što hoću), kao i za "Ima neka tajna veza".
Dok je recimo za "Selmu" tekst napisao Vlado Dijak. A i tekst za "Sve će to, o mila moja, prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš" je napisao neki pesnik...
Tako da - najbolje tekstove Bijelog dugmeta pisali su ljudi sa strane.