Prijava
   

Haker

Suprotno popularnom mišljenju haker nije osoba koja preko mreže ulazi u računar(ne fizički naravno) i sticanjem administratorskih prava uništava, briše podatke, i oštećuje softver i hardver, sakuplja pasvorde mejlova i računa u bankama. Ovakvim radnjama se bave Krekeri(al ne oni za jelo) i neke podvrste Hekera(još uvek nije definisano da li su iste pod vrste hakeri ili krekeri).
Haker u pravom smislu reči znači - osoba koja voli da istražuje informacione tehnologije i da popravlja greške u softveru pisanom za neku vrstu hardvera.
Glavna razlika izmeću hakera i krekera je u tome što hekeri prave, popravljaju softver, dok krekeri ga uništavaju ili ga modifikuju kako bi dobili administratorske privilegije.

Podela hakera :

White hat hakeri
su vrsta hakera koja provaljuje u sigurnosne sisteme kako bi o istima nešto naučili ili da ojačaju svoj sigurnosni sistem. Ova vrsta hakera uživa u informacionim tehnologijama i teži da ih poboljša.Takvi ljudi obično koriste svoje hakerskie sposobnosti na legitimne načine, kao što su bezbednost mreža i uglavnom postaju sigurnosni konsultanti(mnogi tvrde da jedino ispod belog šešira ima mesta za hakere, a sve drugo su krekeri).

Grey hat hakeri
su hakeri dvomislene etike, često sakrivaju svoje sklonosti ka krekovanju.

Black hat haker
je neko ko razbija kompjutersku bezbednost bez odobrenja ili koristi tehnologiju (obično računar, telefonski sistem i mreže) za vandalizam, krađu kreditnih kartica, krađu identiteta, pirateriju, ili druge vrste ilegalnih aktivnosti(često oslovljavani kao krekeri ali u društvu široj javnosti poznati kao hakeri, iako se njihova etika direktno protivi etici hakera).

Script kiddie
nije haker nije ni kreker, ali koristi programe-aplikacije(kod su napisali hakeri) i sa njima kompromizuje sigurnosne sisteme drugih korisnika, uglavnom sa ovakvim malignim kodom napadaju korisnici preko četa i foruma.

Hacktivist
je haker koji koristi tehnologiju da objavi društvene, ideološke, verske ili političke poruke.

Gari : Brate čuo sam da si dobar sa računarima, treba mi tvoja pomoć ?!
Gari Haker : Pa ono, znam dve tri stvari...
Gari : Hoću da mi uništiš jedan sajt i saznaš sve o jednom moderatoru..
Gari Haker : Ne mogu ti pomoći...treba ti kreker.

Komentari

свака част, детаљно и прецизно +

pilsPlus! da je po meni ovo bi bila defka dana! ovakvih definicija bi trbalo biti mnogo više na Vuki.