Prijava
   

Ići u Kanosu

Pokajati se

U 11. veku, tačnije 1077. godine, nemački vladar Henrik IV, koji je došao u sukob s moćnim papom Grgurom VII, bio je prisiljen da mu se pokori i zatraži od njega izvinjenje i oproštaj. Tom prilikom, kako kaže legenda, puna tri dana i tri noći čekao je pred zamkom Kanosa, u Italiji da ga papa primi.
Na januarskom sneguu, po ciči zimi, nemački velmoža strpljivo je stajao da bi konačno prišao papi na kolenima i poljubio mu ruku. To je bio čin krajnjeg poniženja i znak potpune pokornosti i potčinjenosti. Tako je, u italijanskom i nekim drugim evropskim jezicima, nastao izraz „Ići u Kanosu“, sa značenjem: „poniziti se pred nekim kome si se dotle protivio“.

Komentari

Thank you for sharing. That is new for me butit is good, keep doing <a href="https://vegus666.com/vegus168/">Vegus168</a>

@Вратите ми Панкреас Студирам

Momenat kada je zvanično na zapadu crkva pobedila u ratu crkva-država. Samim tim preuzela funkcije države što je dovelo do sekularizacije crkve. Lanac događaja koji je usledio doveo je do svega onoga što je danas zapadno hrišćanstvo.
Na istoku u Vizantiji crkva nikad nije dobila deo sekularne vlasti, pa je stoga ostala u domenu duhovnosti. I zato nikad sholastika nije zamenila živo mistično iskustvo, juridizam asketiku i ljubav.
Zaključak:
Papa se bebe sa crncima
Irinej bogotac

Sećam se kad sam išao tamo na kurve, kaprićozu i Kampari početkom devedesetih sa tada već čuvenim Robertom Baggiom

Урадити Карађорђа
Убити кума секиром.