Prijava
   

Ijekavski

Jedno od dva standardna narječja srpskog jezika i takođe standardno narječje hrvatskog i bosanskog jezika. Inače, ijekavski je narječje kojim se govori u istočnohercegovačkom dijalektu koji je uzet kao osnova srpskog književnog jezika. Mnogi srpski pisci su pisali na ijekavskom, uključujući i glavnog jezičkog reformatora Vuka Karadžića.
Svako poistovijećivanje ijekavskog sa hrvatskim je čista glupost. Ijekavski je hrvatski samo onda kada njime govore Hrvati. "Lijepo kazalište" je hrvatska sintagma, dok su i "lepo pozorište" i "lijepo pozorište" srpske.

Naravno, ovo je sve sa zvaničnog i sociolingvističkog stanovišta, a suštinski to je sve jedan jezik. Ipak, ovakva definicija je neophodna, jer se isuviše često ijekavski izjednačava sa hrvatskim, što je naravno greška, i ispravljanje te greške je moj jedini motiv pri pisanju ove definicije.

Još hoću da napomenem i to da kada je standardizovan srpski jezik, ijekavski je bio jedini zvanični izgovor, jer se u istočnohercegovačkom dijalektu govori ijekavskim. Tek je kasnije ozvaničen i ekavski, jer Beograd i veći dio Srbije pripadaju ekavskom izgovoru.

Bilo bi apsurdno zalagati se za iskorijenjivanje ijekavskog, jer nisu Srbi samo u Srbiji, ima Srba dosta i u Crnoj Gori, Hrvatskoj i 1.400.000 u Republici Srpskoj i svi oni govore ijekavskim. U Republici Srpskoj su dnevne novine, radio, televizija i svi zvanični dokumenti na srpskom jeziku ijekavskog izgovora.

Komentari

Šta je apsurdno 'leba ti?

Pa odlično, lepo rečeno. Samo mi jedno nije jasno: kada sam išao u školu, mi smo učili da postoje tri dijalekta(ili narečja, kako već)-ekavski, ijekavski i ikavski. Sigurno znaš za primer: mleko, mlijeko i mliko; belo, bijelo i bilo... Ti ovo treće nisi spomenuo... Ovo nikako nije kritika, čak pohvala i želja da saznam nešto više, zato sam i spomenuo ovaj primer. Hvala.

pa postoji i ikavski, ali ne spada u književni jezik. Pripada srpskom, ali samo kao dijalekat. Pismeni zadatak u školi možeš pisati na ijekavskom i ekavskom i niko ne smije da te ispravlja zbog narječja, pod uslovom da ih ne miješaš, ali na ikavskom već ne bi bilo prihvatljivo napisati pismeni sastav, osim u sklopu dijaloga, jer dijalog ilustruje govor određenog područja.

Uaaaaaaaaaaaa.
Dosado.
Kupi brate top pa brani Srbiju.

@Јовичић
Ocemo po pola taj top? :)

"Domovina se brani knjigom" Ljubivoje Ršumović