Prijava
   

Il' si Đordano, il' si Galileo!

Srednjovjekovno-Renesansna verzija - "Il si mudo il si čkapi!"
Galileo Galilej - Zbog prijetnji papske inkvizicije javno se odrekao svog učenja 1633. i do kraja života bitisao u kućnom pritvoru. Ona čuvena - "Ipak se okreće", koju je po predanju isti Galileo izrekao na suđenju, jeste samo providan pokušaj da se spere ljaga sa njegovog imena i ukaljane hrabrosti i dosljednosti.
Đordano Bruno - Drsko i hrabro, istrajno vjerujući u svoje učenje (kao onomad Sokrat), odbio da se odrekne svoje hipoteze. Inkvizicija mu se smilovala i spalila ga 1600., sa "namjerom" da ga očiste od grijeha i pošalju Bogu na noge neukaljanog (jer je ipak bio jedan od njih - Bruno je bio fratar po životnom pozivu).

Nas dvadesetak izgladnjelih treba da brani zamak od brojčano nadmoćnije horde poludjelih Danaca, a najavljenog pojačanja nigdje na vidiku... Ja sam za to da bježimo odavde i spašavamo glave dok su na ramenima još!
Ako sada odustanemo, cijelo kraljevstvo pada! Godinama smo se borili i braću sahranjivali ni za šta!!!... Sad je došlo stani, pani! Il si Đordano il si Galileo, nema trećeg pičkice... Tu aaaaarmzz!!

Komentari

Odlična! Djordano je bio lafčina, malo lud, ali lafčina, ali mnogo, brate, nacrni Galilea, jebo ti to šta se oko čega okreće kad ti ode glava. :) +++