Prijava
   

Jasenovac

Video sam da postoji definicija za Srebrenicu, pa ko velim, da stavim i ovo. Jasenovac je bio koncentracioni logor u okolini istoimenog gradica u tadasnjoj Nezavisnoj Drzavi Hrvatskoj. Formiran je 1941. u avgustu, a unisten 1945. godine. Ovaj sistem koncentracionih logora dizajnirao je Vjekoslav Maks Luburic. Prvi upravnik logora bio je bivski svestenik Miroslav Majstorovic, a kasnije Dinko Sakic.
Najveci logor(iz sestema logora) bio je logor Ciglana( Jasenovac III) gde se nalatio i krematorijum. Logor za decu bio je u Sisku, a za zene u Donjoj Gradiski, mada su se i zene i deca nalazili i u drugim delovima.
Broj zrtava nikada nije konacno utvrdjen. Komisija SFRJ je utvrdila je da je bilo izmedju 500 000-600 000 zrtava, mada se kasnije spominju i vece cifre, izmedju 700 000 i 750 000. Zrtve logora bili su gotovo iskljucivo Srbi, Jevreji, Cigani, ali je bilo i Hrvata.
Logor nije bio samo mesto smrti, vec i mesto za strahovita mucenja, o cemu svedoce retki preziveli, ali i sami nacisti, koji su Jasenovac poredili sa Danteovim paklom. Konacna svrha logora bila je genocid nad Srbima, Jevrejima i Ciganima u NDH.

Komentari

Džabe bajo plusevi i priča, dok se ne uhvatiš knjige tj. slikovnice o Jasenovcu Milana Bulajića nećeš nikad lepo videti kako su nas istrebljivali.
Više milosti su imali amerikanci kada su bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki.

Тешко је из ове наше позиције дефинисати то мјесто незамисливог, ирационалног злочина који по својој суровости можда и превазилази већину страдања досад забиљежених у историји човјечанства. Имао сам прилику да уживо слушам свједочење једног од преживјелих логораша, Јевреја који је страхоте преживљеног описао у књизи "Сасечено породично стабло Данонових-сећање на Јасеновац". За оне који имају храбрости да се суоче с тим..

Zanimljivo je to koliko malo ljudi je ovo procitalo, mozda znaju mnogo vise o tome, ko zna.

...по својој суровости можда и превазилази већину страдања досад забиљежених у историји човјечанства.
Ne verujem da se svabe stedele svoje logorase.

Niko ne kaze da su stedeli, ali nisu bili okrutni kao ustase, barem ne generalno.

pa, ko je dao minus na ovu definiciju? ok, neka je taj neko i hejter ili je to neko koga mrzi da čita, ali bre da se da minus na ovako nešto? gomila splačina od definicija (ako se uopšte mogu nazvati definicijama) dobijaju gomile pluseva, a ovakva definicija da dobije minus.

Ehhhh, hejteri na sve strane, a mozda mu se ne svidja sto definicija nije vezana za sleng.

Prva rečenica nema nikakve veze sa Jasenovcom, i previše asocira na sve one debilizme "možda smo mi njih, ali su oni nama još gore", što ne podnosim da čujem. Zločin je zločin i zločin će uvek ostati zločin i NIKADA ga neće opravdati sa "oni su nama gore".
Jasenovac i Srebrenica se ne sme zaboraviti niti oprostiti. Niti se sme prepisivati narodima već zlikovcima.
U suštini si samo naveo istorijske činjenice koje si moga svugde naći i jednina stavka koje je tvoje mišljenje o događaju je ta prva rečenica, što ne podržavam nimalo. Žrtve nisu poeni na utakmici.
Nisam dao minus jer je tema previše mučna za minus, ali mi taj plus nije drag.

Rekao sam da treba da stoji i ova definicija, ako vec postoji o Srebrenici, ista je stvar u pitanju, zasto onda da ne postoji o Jasenovcu! Nisam rekao da smo mozda mi njih, niti da su oni nama jos gore! Nisam ni rekao da treba da se opravda sa tim da su oni nama jos gore, zato sto bi takvo poredjenje moglo da se napravi jedino sa Kravicama, ali ne kazem ni da bi tada moglo da se opravda. I ta prva recenica je razlog sto sam stavio tu defku, a ne moje misljenje. Istorijske cinjenice sam naveo zato sto one u ovom slucaju moraju da se navedu, a ne da svako pise sta hoce i da lupeta i ne lupaj, molim te, da ja uporedjujem zrtve sa poenima na utakmici.

@vukajlijаа Наравно да Хитлерови нацисти нису штедјеле логораше, али је тамо бећина жртава убијена гасом, док је с друге стране неоспорива чињеница да су се усташе у Јасеновцу пре ликвидирања бестијално и садистички прво дуго иживљавале на својим жртвама на незамисливо сурове начине(преживјели свједоци чак тврде да су поједини Павелићеви кољачи доживљавали оргазме у часовима егзекуције жртава). Већина тих мученика је уморена хладним оружјем, јер су усташе сматрале да Срби, Јевреји и Роми не заслужују ни метак. Посебну окрутност су испољавали према дјеци, па су се тако дешавало да изведу старије одрасле логораше да гледају док се они наслађују убијајући дјецу чекићима...Преживјели Јевреј Данон је један од оних који су гледали својим очима такве призоре. И Хитлеров изасланик, генерал Horstenauu се у својими мемоарима згрозио над оним што је видио у Јасеновцу.
Страшно, лоше ми је и док пишем о томе...
Пиро је у праву, превише је мучна тема, можда нисмо ни требали о овоме на Вукајлији, гдје људи долазе да се разведре првенствено...

Moj komentar za utakmicu je sasvim opravdan jer sam već prefiše puta nailazio na slične stvari kao ova tvoja definicija, i sve su se one odnosile na "onisu nama toliko, a mi smo njima ovoliko". Što je nebuloza.
Ne idem po pravilu nevin dok se ne dokaže suprotnim, jer na osnovu nekih tvojih ranijih stavova nisam ni imao da izvučem da ti tako ne bi mislio.
I molim te objasni mi "Zrtve logora bili su gotovo iskljucivo Srbi, Jevreji, Cigani, ali je bilo i Hrvata." Pitanje je više forme nego prirode definicije. Ovo "isključivo" me zanima. Ovaj deo za Hrvate ne može stajati ako si već stavio "isključivo" jer ga isključuje. Nema smisla.

Nemam zelju da odgovaram na tvoj komentar. Definicija ce biti izbrisana.

Bukajlija - sa definicijom si u potpunosti u pravu.Ne dozvoli da te provocira bilo čije traženje "dlake u jajetu".

Svaka lepo napisana reč pomen je i cvetak položen na grobišta postradalih žrtava. Svih, apsolutno svih.

Hvaka, kuvajlija, jos jednom. Ja sam ti jedno mlado celjade, tek mi 22. leto u zivotu, pa mi ponekad treba malo podstreka, malo guranja, malo bodrenja...lepo si napisao da treba da budem svoj.

Moram i ja da se oglasim!Nisam citao knjige, niti sam gledao reportaze o tome.Ali, nedavno sam citao jednu mucnu i tesku poemu koja detaljno govori o tom gnusnom zlocinu.Poema se zove "Jama" i veoma je teska.Nisam mogao cak ni da citam do kraja, bilo mi je muka.Mnogo mi je zao tih ljudi, svih zrtava, ne daj Boze da se ikad ponovi.Mozda sam i primitivan, ali zbog svega toga sam uvek osecao nekakvu odbojnost prema hrvatskom narodu.Inace ne mrzim nijedan narod.Bar ne ceo narod.

"Krv je moja svetlost,i moja tama"
Da,Jama je prilicno upecatljiva,pogotovo kada se pomisli da ima jos teze mucenih logorasa.

Muka mi je samo da se setim priča o mučenjima u tom logoru, a u IV godini nas čeka da gledamo film o tome. Šta čovekov um može da stvori

mi jednu rupu (temelj neke nikad izgrađene zgrade) smo zvali jasenovac.
Nemam pojma zašto!

Iz koje si ti sredine,buki?Da nisi neki urban,moderan lik.Meni spočitavaš da sam ljakse,a ti najviše poena dobi na ustaškim zločincima,Maksu i Anti.Što nisi spomenuo i Ljubu Miloša,taj je bio hercegovački ustaša,koljač Srba,možda bi dobio još pluseva.Jasenovac nije reč koja se koristi u slengu,bar ne kod Srba da ja znam,tako da se maneš ćorava posla i komentarisanja ko je odakle.
Inače živim u N.Sadu,rođen sam u Bačkoj Topoli,poreklom Srbin iz Like,moji su u Bačku došli posle prvog rata,kao solunski dobrovoljci.Iz koje si ti urbane sredine?!