Prijava
   

Jugoslovenska prc komedija

Specifičan filmski žanr, karakterističan za SFRJ kinematografiju. Postao je posebno popularan poslednjih petnaestak godina pred raspad bivše nam zajedničke države, kada su se narodne mase zasitile priča iz narodnooslobodilačke borbe i okrenule svakodnevnim temama poput seksualnih sloboda i kafanskog života.
Karakteristike: pola filma čine golišave scene sa nekom od glumica koja u tom trenutku širom SFRJ važi za vrh ribu; svakih nekoliko sekundi u prvom planu je gola sisa Lidije Vukićević ili Tanje Bošković; neka aktuelna zvezda jugoslovenske folk scene pojavljuje se u ulozi same sebe, i tek da podigne gledanost filmu - takođe je uglavnom obnažena; glavni glumac je prosečan srpski domaćin, lišen interesovanja za visoku umetnost i primisli o smislu života; kroz ceo film je uglavnom pijan ili mamuran, i sklon ispaljivanju arsenala najprostijih domaćinskih psovki, prošaranih dvosmislenim aluzijama na seks, na opšte oduševljenje radničke publike kojoj baš to treba da padne u ekstazu.
Filmovi ovog žanra izuzetno su popularni u vreme novogodišnjih i božićnih praznika kada se na nacionalnom servisu vrte po hiljaditi put, valjda sa ciljem da u svaki dom unesu praznični duh i porodičnu atmosferu. Takođe, nezaobilazan su deo asortimana svakog šofera za zabavljanje putnika na relaciji Subotica-Beograd-Kušadasi/Paralija/Sutomore u jeku letnje sezone.

Kompletna Žikina dinastija, Tesna koža 1-3, Velika frka, Sekula u više varijanti

Komentari

Mogo neki kulji primer...+