Prijava
   

Kičma ne može mnogo zaraditi

Jedan od postulata postojanja čovjeka od pojave robno-novčane razmjene. Kada se u obzir uzme da prosječan radnik ne bi mogao zaraditi bogatstvo bilo kojeg od današnjih milijardera, sve da ima satnicu guvernera singapurske banke pomnoženu koeficijentom plate srpskog političkog poltrona u upravnom odboru državne firme, jasno je da je put do bogatstva popločan svime, osim radom. Savijanje kičme, bilo u smislu fizičkog rada, poput rudarenja, asfaltiranja puteva, pa sve do intelektualno zahtjevnih radnji kao što su predavanje matematike u školama, može donijeti određeni nivo pristojnog življenja, ali ne i bogatstvo.
Jer da bi se novac gomilao, potreban je eksponencijalni priliv prihoda u odnosu na uloženi rad, dok je pak, mentalitet osmočasovnog radnog vremena ne samo proporcionalno plaćen vremenu utrošenog rada, već je, u uslovima trulog kapitalizma, daleko potplaćen. Kada se takva činjenica dovede u vezu sa jazom između radničkih prihoda koje prati obaranje cijene rada sa jedne, a sa konstantnim rastom cijena s druge strane, jasno je da pošten rad i kičmanje još malo postaju nedovoljni za puko preživljavanje, dok snovi o bogastvu nestaju u magli.
Stoga, poštenom radniku kojem se oči cakle kada ugleda skupocjene stvari, a koji pri tome nije razvio stoičke sposobnosti mentalnog obezvrijeđivanja istih, jedino preostaje da se okrene kriminalnim radnjama, mešetarenju i lihvarenju, a u slučajevima izostanka gadljivosti, prostituciji. Ali prostituciji u smislu pronalaska bogatog sponzora, jer klasične prodavačice ljubavi pošteno rade po principu uloženog/dobijenog, te bez obzira na visinu cijene koju daju svojoj vulvi i dalje spadaju u radničku klasu, iako ne podliježu porezu.

- Nije mi jasno odakle Jeleni onoliko novca? Jebote, za 8. mart je dobila Guess tašnu i neke Gucci cvike. Sve skupa košta preko 400 evra. Kako jebote kad radi ko pripravnik-volonter? Da nema neki dodatni posao?
- Ima, ima, al' horizontalni. E moj Đole, zelen si ti još, džaba ti što radiš ko konj. Nikako da naučiš da kičma ne može mnogo zaraditi. To što Jelena ima, može zahvaliti svojim jebačima iz kriminalnog miljea koji joj implante u sisama i druge poklone finansiraju od prodaje koksa.
- Šta predlažeš onda, da i mi krenemo da valjamo gudru?
- Ma jok, novac nikog nije usrećio, iako se čini da je tako. Nego 'ajmo mi kod Miška u kafanu na Zaječarac. Zaposlio novu konobaricu, mala je k'o puce. Ako bog da i ona će kičmati, al' na leđima, ako me razumeš.

Komentari

Thazz... jedan mi od omiljenih autora uvek bio.

Ovoe bre prava stvar, objasnijo čovek sve kako treba. Plus

Zahvaljujem. Drago mi je da vam se dopada.