Prijava
   

Kondukter

Ne kao posao, već kao rutina, način života.

Konjino, 30 godina imaš od kojih je 20 provedeno po autobusima. Inventar si im postao. Zna te svaki šofer. I ti znaš svakog. I kad koji kasni, koje je sjedište najudobnije, na koje se Racov sin pijan ispovraćao poslije žurke u kafeu „Kafe“. Budaletine i dalje sjedaju tu, ti si iskusan, znaš da nema dubinskog koje će te izlučevine očistiti.

Kako misliš sjutra đecu da podižeš? Iz autobusa? Gradski prevoz? Ponekad biciklom? Kažeš samo je ođe sramota voziti se autobusom, u Njemačkoj sve bogataši pa čekaju na stanici. U Njemačkoj sve bogataši, pa guraju jezičinu u grlo jedan drugom. Je li to lijepo, pitam ja tebe?

Održavanje auta košta? Plaća se parking? Nije zdravo za organizam? Pa nije ni u autobusu. Možda su i Cigani sjeđeli tu prije. Cigani sa šugom. Mislio si na biciklizam, rekreaciju? To je odlično, udiši čađ koja izlazi iz omiljenog ti autobusa. Registracija, izdaci? Pa ti nemoj imati izdatke. Drugo je ti da si dijete. Nezaposleno. Koje studira. I otplaćuje tri kredita. Nego nije to moja briga, vozaj se po autobusima, ali nemoj se ni žaliti kad ljeti sav znojav jedva dočekaš vrata da se otvore, da na obližnjoj trafici vodu kupiš, da se malo smiriš. Smiruj se, tako ti i treba. Kao da ti je nevolja. Pa ti nemoj imati izdatke, rekoh ti već.

Ali nemoj ni da umreš kao kondukter. Sad je pravi čas. Odrasti. Kupi auto.

Opet čekaš onu nesreću. Ma sig se sprema po dva sata, kao žena kakva. A i ove žene dvije što sjede, nijesi se ti nametao, sam je ponudio da se nađete. One su došle, a on ispalio. To je drug. Kakva je ova desna, nakaradu Bog stvorio. Pogledaj joj nosa grbavog. Pa i prije 50 godina se mogao operisati, ne rade to više maljem naživo. Obavezno primijeti da ima malu devijaciju i suptilno joj saopšti. Takve se ne ljute. I da se ljute, sjedi dalje od tebe, znači njegova je. Pa nije ni fer da ti, koji si ljepši, izađeš sa grđom.
A tvoja je lijepa. Bar će biti kad se skine. Obukla je tigraste helanke. Pa dobro, mala, nije ti 10 godina. Kad te zovu momci uveče na piće ne oblačiš se kao za uranak. Zaostala za svojom generacijom. Baš kao i ona budala što putuje autobusom. I upravo je kasnio baš taj njegov, nekog tebi nepoznatog broja. Evo, već te je obavijestio porukom. Tu je za dva minuta. Možeš da naručiš sok za gospodina.

Komentari

Otkud se ti raspisa ovako, evo ne znam

E, ova je ozvežđena,a mogla bi i da se odabere.
Možda sam osetljiva na temu jer poznajem lika (kondukter, što bi ti reko), malo preko 50 godinica, magistar nauka na jednom on najtežih faksova iz ex YU...da ga sad ne opisujem do u detalje, ali se uklapa u defku do momenta sa ribama. Taj ima 40 godina provedenih po busevima.
Pre neki dan vozim njegovog sina i mali mi kaže kako je ustanovio koja je najbolja vrsta prevoza. Jedva dočekam njegov odgovor...i sad mi dođe da se rasplačem. Klinja je 'ladno rekao da je to AUTOBUS!! Kondukter u najavi...

O, vratio se GTD. Lijepo. +

Prvo plus pa čitanje

Hvala, ljudi dobri