Prijava
   

Kratki espresso

Velika zagonetka nad kojom se svaki put duboko zamislim, u bilo kom kaficu. Radi se, naime, o soljici velicine naprstka, ispunjenoj nekakvom kafom (sto bi rekao moj deda- to je sve mafija italijanska). Dovoljan je jedan gutljaj da se soljica isprazni, a za njom i dzep, jer je cena skoro kao cena kafe za vreme inflacije. A sto je mozda najzanimljivije, cena kratkog i dugog espressa u svim kaficima ista. Mene zanima, koju tautologiju u ovom slucaju da primenim?

Eto zasto je meni svaki odlazak na kafu mali `brain training`.

Komentari

Druze,kraci espreso ti je mnogo jaci od duzeg,tako da popijes duzi,vise ga pijes,ali te kraci bolje razbudi. ;)

Tako je, murbi.
Sva italijanska kafa je espresso bazirana.
Kratak ima jedan sot, osim ako nije dupla kratka. (Bilo koja druga isto moze da ima dva, ako je trazis kao duplu).
Ako ti se bas sedi i cevci kafa pola sata, a zelih i udarac duplog, poruci latte, jer je on zapreminski najveci i u obicnom izdanju dolazi sa dva sota, a neretko ljudi traze i tri.
Kapucino, ravna bela i mokacino imaju tipicno po jedan.

Da, razmisljala sam o tome, ali i da je jaci, opet nije proporcionalno sa zapreminom.... A che-vu, ti se izgleda bas razumes u kafu :)

Imam masinu kod kuce :)
A mladji brat mi je radio kao barista dok je studirao, pa kad god dodje mi pokaze po neki trik.
Inace, nema veze sto nije proporcionalno za zapreminom. Kao prvo, latte ima najvise mleka, a mleko je dobro, to bar svako zna, (sto je vazno pogotovo ako ga inace ne pijes dosta).
Ne dobijes "high" od mleka, nego od kofeina. A u latte-u ga ima dva puta vise nego u kratkoj.
Kratka je za kuvare, da se dopinguju na brzinu u pus-pauzi :)

Ali ti mozes da uzmes i bez mleka... U svakom slucaju, ja vise volim da cedim jednu solju domacinku pola sata, nego da uzmem kratki i da je trazim mikroskopom po stolu :)

Espresso i mora da bude kratak,duzi je zesce njesra i to nije to ni zbog dejstva ni zbog ukusa.Ja obicno drmnem dva komada za kratko vreme i svi me belo gledaju zbog toga i sto ne narucim dupli ali kad tako volim.Totalni sam kafemanijak i pijem iskljucivo espresso.Sto bi Benini rekao najbolji je espresso pred spavanje,imas snove kao da sedis u Formuli 1...

A latte bez mleka? ;)

Ovo je vec vrsta Espresso akademije. Da pomenem jos produženi espresso za one koji vole da cede i dupli produženi za cevčenje i kao šok terapiju. Italijani piju kapucino iskljucivo za dorucak, kako bi u široku šolju umakali kroasan. U suštini kapucino ili latte možes da uporediš sa kvalitetnim crnim vinom u koje štrcnes sodu. Žene su uglavnom ljubitelji mekih kombinacija sa mlekom, dok pravi maheri cene kratki espresso bez šećera i sa dodatkom grape ili loze.

zajebano pitanje je hoces popiti jedan produzeni