Prijava
   

Kućni prag

Ključna lokacija u svakom srpskom neproevropskom domaćinstvu. Na pragu se odigravaju neki od najvažnijih elemenata za očuvanje integriteta i suvereniteta kao i za sveopšti napredak domaćinstva i očuvanje istog od svih zlih sila. U jednom tako malom predmetu kao što je kućni prag kriju se sve moguće i nemoguće zle, duhovi i aveti.
Kako bi domaćinstvo bilo uspešno i kako bi se iz započete kuće isterali i prognali svi zli duhovi treba prilikom zidanja kuće na pragu zaklati domaćeg pevca. Mladoženja treba mladu da prenese preko praga kako mlada ne bi slučajno zgazila na prag i time probudila zle sile. Novorođenče koje neko pogleda urokljivo pa ono počne da plače treba tri puta, simbolično, dobro umiti upravo na pragu.
Da li to znači da oni koji nemaju pravi prag nemaju ni duhove u kući ili se njihovi duhovi kriju na nekom drugom mestu poznato je samo lokalnim bakama. u svakom slučaju, kad prelazite preko praga, budite veoma oprezni, nikad se ne zna šta može da vas snađe.

Komentari

Nećeš preći kućni prag do god sam ja živ!:)

Мени се десило болно искуство везано за мали прст на нози и праг.

Заправо у нарду постоји веровање да испод кућног прага обитавају духови предака тог дома, и све навадене радње се чине не би ли их умилостивили, а млада се преноси не би их случајно разљутила ако га дотакне.
Мада, исто никад нисам знао како стоје ствари у стамбеним зградама.
Можда су тамо под прагом председника кућног савета? :)