Prijava
 1.    

  kvaka 22

  Pojam je preuzet iz istoimene kultne knjige Džozefa Helera.
  Odnosi se na američke ratne pilote iz II svetskog rata. Onaj od njih koji hoće da se "skine" sa letova (i iz armije), mora da bude proglašen ludim. Da bi bio proglašen ludim, mora prethodno da bude pregledan, a da bi bio pregledan mora tražiti pregled. Kvaka 22 je u tome da ako si lud moraš da tražiš pregled, a ako traziš pregled znači da nisi lud.
  Svima toplo preporučujem da pročitaju ovo antiratno, satirično delo. Nešto najduhovitije što sam ikada pročitao.

 2.    

  Kvaka 22

  To je kad ti traže radno iskustvo da bi dobio posao. A odakle mi radno iskustvo kad niko neće da me zaposli jer nemam radno iskustvo?

  Elis Kuper - Izgubljen u Americi

  Nemam ribu, jerbo nemam kola
  Nemam kola, jerbo nemam pos'o
  Nemam pos'o, jerbo nemam kola
  Zato tražim ribu što ima pos'o i kola!

  Ne idem u školu, jerbo nemam štoljpi
  Nemam štoljpi, jerbo nemam pos'o
  Nemam pos'o, jerbo nemam školu
  Zato tražim ribu što ima štoljpi i pos'o!

 3.    

  Kvaka 22

  Teoretski, nerešiv i kompleksan problem čije rešenje poništava samo sebe.

  Staro tajno društvo Iluminati imali su sastajalište u skloništu čija lokacija nije bila odata nikome van bratstva. Ta tajanstvenost ih je štitila, ali je u isto vreme pretstavljala problem kada je u pitanju bilo regrutovanje novih članova. Naime, nisu mogli rasti ako se nisu reklamirali. Glas o bratstvu počeo je da se širi i naučnici iz svih delova sveta kretali su na tajna hodočašća u Rim, u nadi da će uspeti da se pridruže Iluminatima. Ipak, zbog njihove tajanstvenosti, nisu znali gde da odu na sastanke, niti sa kim je bezbedno razgovarati. Kao rešenje problema, društvo je stvorilo jedinstvenu mapu koja se sastojala od niza pažljivo skrivenih simboličkih obeležja na javnim mestima po celom Rimu. Prvo obeležje je vodilo do drugog. drugo do trećeg itd, da bi poslednji trag vodio do samog skloništa. Ta takozvana 'Staza prosvetljenja' pretstavljala je istovremeno putokaz i vrstu testa, osmišljenog na takav način da su samo odredjeni ljudi mogli da prate oznake i otkriju gde su Iluminati skriveni, tako da su do njihovih vrata mogli stići samo najpametniji naučnici, što je i bio cilj.

 4.    

  Kvaka 22

  Začarani krug na putu do rešenja nekog problema-obrađen i u knjizi i u odličnom antiratnom filmu( a ima i nekoliko def-najbolja od Rezervnog Doga).
  Problem koji nastaje kad imate kvaku od 22 cm i želite da to jasno stavite do znanja suprotnoj strani, tj. da je gađate među oči da bi konačno primetila tu kvaketinu, a da ne zaboli-ni Vas ni suprotnu stranu.