Prijava
   

Ledena kraljica

Danas, sinonim za frigidnu ženu i hladnokrvnu kučku. Zapravo, radi se o kulturološkom fenomenu. Ledena kraljica je oznaka za ženu u evropskoj kulturi koja je deseksualizovana, a može biti majka, sestra ili daleka verenica (tu upada i čuveni romantičarski motiv mrtve drage). Ona je daleka, hladna, nedodirljiva, čista, a simbolički je predstavljaju jezero (reprezent žene je uvek voda), koje je pomalo i opasno, i bela boja. Prototip ovakve žene je Greta Garbo. Gretina karijera je propala kada je snimila prvi zvučni film, zato što je glas čulan, i na taj način je srušila mit o sebi kao nedodirljivoj. Suprotnost ledenoj kraljici u savremenoj kulturi je Marilyn Monroe, njena naglašena seksualnost, simbolička veza sa crvenom bojom (boja krvi, mesa, ženske telesne tečnosti), ona se eksponira (slikanje za Plejboj...), uzima "umetničko ime" čime se simbolički odriče pripadnosti patrijarhalnom (prezime), i postaje jedna od prvih žena u javnom prostoru i stoga postaje mit - ne pripadajući nikom a pripadajući svima, kao lutka u izlogu. Bila je usamljena. Mislim da ju je upravo to i takvo iskustvo izloženosti i nateralo da se ubije...

Komentari

Dodala bih jos da je opevana u pesmi Tose Proeskog, koja se danas vrtela na radiju - Ledena

Ма да, западна култура је пуна те подвојености жене на интактну домаћицу/кучку и доступну курву. Нема између! Свака жена која је доступна, за мушкарце је као клозет. Гледај и банално, тако је и данас. Одмах добија негативне епитете ("лака жена", "профукњача", "дроља"). Жена која је мало или никако доступна високо се цени, али је зато прате такође негативни епитети. Жене и дан-данас пате због те поделе. Уместо да се жена гледа као јединствено биће, културолошки образац ју је расцепио на две половине и она мора да одабере коју ће улогу од те две играти.

Pred zenom je tezak izbor - biti kurva ili ledenica?
Muskarac koji je promiskuitetan je frajer, a zena je kurva...

Najbolje ledena kurva! :-)

Што је најгоре, то и јесте једна од последица овога о чему причам. Курве су познате по томе да мрзе мушкарце.

hahhaha Ledena kurva - to je cool

Gospodzo, vi kako te?

E ovde ste pokrenuli jako ozbiljnu temu.

Svako ko počne da gleda na odnose između polova kao na vid zabave,ubijanja vremena i eksperimentisanja,jeste kurva.Nema veze dali je muško ili žensko... :-)))
("Tako je govorio Kurdisutra")

2 добра_лоша:
Па да, тема је врло озбиљна. Ко жели да дискутује, позван је :)

Eh bar da su zene stvarno kurve - makar bi zaradjivale od toga. Ovako nosis epitet kurva za dzabe...

najcesce nicim izazvano - to je kao ono kurva i prokleta kurva...

Aко не носиш допичњаке и не ваташ се са свима около (у преводу ако се понашаш достојанствено а не као исфрустрирана шипарица), одма су убеђени да знају твоје сексуалне склоности... ма важи, знаш и шта сам доручковала јутрос :) А ја, гле, спадам по њиховој класификацији у фригидне кучке, што ме нешто не погађа превише :)

Pa ni ne treba da te pogadja...Zasto bi te i interesovalo sta ko misli. Bitno da imas makar jednu osobu koja zna kakav si stvarno-ta osoba je keeper.

nije keeper, nego dotter :)))

Sve je to složena zajebancija...gadno,gadno....Normalana i normalan su danas česti otprilike kao i Jeti...A podela žena je kao podela Srba na čediste i radikale...

A kurve svetice?
Redovno idem u crkvu u suknjici "do ispod nadbubrežne žlezde". Ko zna šta mi pričaju iza leđa:) Vidim da svi počnu češće da se krste kako ja uđem ; )))))))))))

Mozda se krste onako za sebe...kad su vec u crkvi:)

Moju drugaricu vec godinama zovu lezbejkom zato shto nema neku chvrstu vezu, a i kad se skonta s'nekim ne voli da se voda za ruke po gradu...
Znachi ledena lezbejska kuchka. :D

Tako posmatrano izgleda kao crno bijela slika koja ne odgovara reali.Idealno je kad dominira bijela sa primjesama crne koje samo ja mogu vidjeti(i par njih prije mene za koje necu da znam:) A najzaebanije kad u nechemu dominantno crnom pochnesh da otkrivash bijelo,koje opet,samo ti vidish.Treba vjerovati u individualitet,shto reche Cvijanovic svaka zena malo umjetnichko djelo..Crno bijelo :)

Ne postoji model kako se ponašati i šta biti.
Onakav si kakav se rodiš,ako probaš da to menjaš da bi bio u šablonu nečega što želiš,patićeš.

"Ko se od sebe izleči,umreće".

Ne zaboravi kod Hajnea, Lorelaj.Motiv ledene kraljice, posebno je bio omiljen u romantizmu...

Tako je, Kurde, ajde da bolujemo : ) pa ko koliko izdrži!

Ja neću...mislim da sam ja za sebe samoga idealni karakter,hahaa!!!

2 Tihi:
Loleraj je super primer za ovo, ta vrsta ženskog arhetipa jako naginje vili...

Misliš sireni...

:+D, ja ovo koristim za lepu ženu ili devojku, koja ne pokazuje ni malo topline prema okolnom svetu (ne mislim ništa u seksualnom smislu nego uopšteno, kao da je lišena osećanja).