Prijava
   

Leskovački sarmaluk

Jedno od najboljih jela na ovim prostorima a i šire. Negde je poznat i kao drobina ili drobica. Pravi se isključivo od jagnječe iznutrice, naravno začini a služi se uz kiselo mleko!

recepat:
SASTOJCI
iznutrice od jagnjeta
jagnjeća maramica
dve-tri kašike masti
šolja pirinča
jedno jaje
čaša mleka
struk većeg ili dva manja praziluka
mlevena paprika Ce
biber Ce, peršun, so
začin Ce

PRIPREMA

Oprati belu džigericu, crevca, škembe, ako želite i crnu džigericu nju morate ekstra da kuvate jer je tvrda staviti u šerpu, naliti vodom, malo posoliti i kuvati. Kad su iznutrice skuvane, iseckati na komade srednje veličine.
U dubljem tiganju ispržiti isečen na kolutove beli deo praziluka da omekša, dodati iseckane iznutrice i nekoliko minuta promešati na vatri. Na kraju dodati alevu papriku, dosta bibera, začin Ce i soli po ukusu. Sve izmešati, skinuti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi. Jagnjeću maramicu podeliti na četiri-pet delova, puniti filom, uviti i ređati u đuveč ili zemljani sud, posuti sa dosta seckanog peršunovog lista, naliti malo vodu u kojoj su se kuvale iznutrice pirinač sipatu u posudi, da upije vodu dok se peče.A jaje izmućkati pa preliti, i peći u rerni oko pola sata da se ne osuši previše. Sarmaluk služiti uz kiselo mleko.

Komentari

jel biber mora da bude Ce? :)

Jel imaš ti atest za ovo??? :)+

A šolju pirinča i jedno jaje možete ili baciti ili upotrebiti za neki drugi recept.

Ja bih možda i propustio ali kuvajlija u meni nikako.

Malo šale, ali ipak smesti i te sastojke u postupak pripreme.

U svakom slučaju imaš +

@kuvajlija
pirinač sipatu u posudi, da upije vodu dok se peče.A jaje izmućkati pa preliti

@dusan345 - to što si mi napisao u komentaru ugradi u definiciju, odnosno napravi ispravku definicije, jer je to koliko vidim dosta bitno da recept bude potpun.

ili how to be SELJACIMA!