Prijava
   

Logika

Povezivanje sitnih i krupnijih stvari i pojava od manjeg ili većeg značaja u jednu razumnu celinu, koja će sama po sebi dati jasno objašnjenje kakvim postupcima i stavovima treba da pokušamo da se izborimo sa preprekama u životu. Logika stvari se da precizno odrediti ako se dovoljno razmisli i ako se te stvari sagledaju iz više uglova. I ako takvo razmišljanje ne ukaže na ishod potpune sreće proistekle odlukama u vezi sa datom situacijom, uvek će se naći dovoljno prihvatljivo rešenje da sreću zameni makar zadovoljstvom.

Ja sam pojava koja ima potrebu da opstane što duže vremena, u što boljim uslovima života. Imam osnovne potrebe (vazduh, voda, hrana, toplota i svetlo), bez toga ne mogu da živim i one su na prvom mestu. Imam potrebe duhovne prirode, a to su ljubav, prijateljstvo, obrazovanje, kulturna spoznaja, i pripadnost nekome i nečemu (ženi, porodici, državi - stvar je individualna). Sekundarne potrebe su manji ili veći uspeh i napredak, priznanje, posedovanje..To su stvari koje vode do manje ili veće sreće i zadovoljstva.
Dakle:
Zdravlje je na prvom mestu. Ne vredi ga se odricati zbog novca (teški fizički poslovi), jer to uskraćuje život meni i mene drugima. Stres i nervoza takodje loše utiču na zdravlje tela i psihe, a većina stvari koje utiču na stres vezane su za novac, bar dok ne stignu deca. Dakle, zbog para se neću nervirati, od gladi neću umreti.
Trećina života će mi proći u spavanju, četvrtina u radu dakle - treba mi udoban krevet i posao na kojem ću pre svega sačuvati živce i zdravlje. Do njega se dolazi školom, diplomom, snalaženjem i razboritošću, dakle - potrebno je okružiti se sposobnim ljudima, i ljudima koji su pozitivni i sa kojima mi je lagodno, jer oni će mi najviše pomoći a najmanje odmoći.
Potrebna mi je tolerantna žena prema kojoj ću biti tolerantan, jer "Ko se tuče taj se voli" je samo još jedna propagandna izreka koju su smislile neuke konzervativne babe kako bi sačuvale brakove svoje dece i izbegle porodičnu sramotu.
Dakle, logično je da ću sa dobrom školom vremenom doći do solidnog posla od kojeg svojoj porodici mogu da pružim sigurnost. Ako se žena i ja prema braku postavimo kao dvoje normalnih i civilizovanih ljudi, logično je da ćemo i decu lakše vaspitati i obrazovati. Ako budemo imali dovoljno udoban krevet u koji ležemo čistih savesti, imaćemo i više dece. Ako se ne okrenemo karijerama već jedni drugima, bićemo srećniji. Ako krenem od sebe, žrtvujem onoliko koliko se mora i dam od sebe onoliko koliko mogu, ako naučim da se radujem sa drugima i budem srećan kada su srećni i ljudi oko mene, postiću mnogo od onoga što sam zacrtao.

Ako i krene po zlu, ako se stvari na koje se ne može uticati okrenu protiv mene, znaću da sam makar pokušao. I ostaće mi ostatak života da pokušam ponovo.