Prijava
   

Lopte nogoubice

To su bile one stare crno - bele fudbalske lopte (sa crnim petouglovima na sebi), koje su se pojavile još negde pedesetih godina. Bile su od veoma tvrde kože, tako da napucavanje drugog igrača u glavu nije bilo naivno, a skok za loptu posle golmanovog degažiranja bila je bukvalna žrtva za svoj tim. Pošto su tvrde kao kamen, ni šutiranje iz sve snage nije prolazilo bez posledica, tako da su otekline na nogama bile normalna stvar. Mogu se još uvek videti u nekim beton ligama, mada sada uglavnom stoje kao ukrasi u svlačionicama.

To je bio fudbal, ljudi su igrali iz želje i ljubavi, a ne za pare, borili su se i nisu simulirali, igralo se na sve ili ništa i živelo se za pobedu. Danas neko malo grublje startuje i to ne može da prodje bez dvominutnog valjanja, pogotovo kod žabara, kukanje i prenemaganje, a zaradjuje deset miliona po sezoni. M'rš!

Komentari

Хаххааха тако сам ја три пута скочио за лопту, први пут ,последњи пут и никад више :))) +

Uuuuu motiko dobra ova! Mislio sam na one za veliki fudbal, secas se onih kamenih?

То је специјалка као и ово сто си ти описао, то је иста лопта. Она што зуји кад се зуне :)

Nismo igrali mali fudbal nikada sa tim, napucati golmana takvom loptom sa osam metara je surovo, a i ja sam golman :]

Добра је била за "коцке" јер лепо одскаче :)

Svakako bolja nego balonjare. Secam se i onih tango lopti, samo brzo su se cepale na betonu. Mi smo igrali viktorije i masinice, ne znam kako ste vi to zvali?

Ма krpenjača je zakon! Za viktorije znam, a za masinice prvi put cujem.

Masinice se igra na golu za mali fudbal, ko najmanje istitra taj brani, i loptu sme da uhvati ako mu pridje blize od pet metara. Igra se tako sto se ostali dodaju dok jedan ne sutne, ako golman odbrani ili ode u golaut brani taj sto je promasio. Obican gol vredi jedan, petom je tri, kroz noge je cetiri, petom kroz noge ili glavom je pet, makazicama je 24. Na 6 golman dobija blage macole, na 12 jake, na 24 guzenje - napucavanje loptom u dupe.

Da smes da imas samo jedan kontakt sa loptom, znaci ili dodajes ili sutiras

To smo mi zvali kocke :)

Eto, nesto sam i naucio! Znaci to su bile kocke. Verovatno ste igrali amerikanaca na kosu, ali da li ste igrali odbice - ono kad loptu smes i da sutnes?