Prijava
 1.    

  Mečka i nova fasada

  Siguran znak da je seljak prodao njivu pored autoputa. Seljak zbog toga što je odmah seo u mercedesa, ne zbog njive ili mesta stanovanja, nemam ništa protiv ratara koji nas 'lebom 'rane već ih poštujem više od mnogih urbanih kvazizanimanja.

  Kako pokazati selu da se ima, da se može? Kuća i auto, najupečatljiviji simboli. Tek posle idu kajle, garderoba, satovi.

  Mercedes je auto ostalo su prevozna sredsta, njegova je deviza još od kada je gledao gastose iz Franfurta kako pred zadrugu dolaze kolima sa sjajnom trokrakom zvezdom i poručuju zidarca za sve. E neš ga majci i ja ću da se vozim sa stilom! Ne Fiat Stilom, mečkom bre, onom najvećom!

  Onda mečkom pravac kod majstora, a gde bi. Dobro, prvo u glavnu kafanu na centru sela pa kod majstora. Ili sa majstorom u kafanu, najbolja opcija. Pa se pred svima dernja kako oće drečavu boju i stiropol desetku da mu majstor "turi" da bude kako valja. Al oko prozora da udari drugu boju da ima kontrast(dal se tako kaže?) da upada u oči.

  Neka crkne selo, neka se vidi da imam, da sam teškom mukom zaradio. Nije lako bilo prodati askurđelovu njivu koja je decenijama hranila moju porodicu a slučajno se našla na trasi autoputa pa će tu sada biti lepo predstavništvo ugledne strane korporacije.

  Da se razumemo, znam ljude koji su kapital stečen na ovaj način pametno iskoristili za obezbeđivanje lagodnijeg života i pametna ulaganja, ali ovde je priča o onima koji su pare spiskali na pokazivanje i dokazivanje pa su u neretkim slučajevima opet palili traktore i tražili beneficije od države za naftu. To su oni koji su seljaci u duši a ne po opredeljenju.

  (istinita priča)

  momak, nazvaćemo ga Gile, posle smrti oca prodaje njivu, sve mašine i počinje da se bahanališe

  2-3 godine kasnije sreće starog druga:

  -E, zdravo Gile, otkud ti u selu?
  -Zdravo tebreks, nisam više u gradu.
  -Otkud to, pa pričao si mi da je život u stanu bolji, da je u gradu lepše?
  -Pa šta znam, bilo je lepo dok je trajalo...
  -Do kurca. Kurve, alkohol, droga, skupa kola ili putovanja?
  -Sve od navedenog. Sve sam spičkao i auto prodao.
  -Slepčino. Pa gde ćeš ovako rano sa nama smrtnicima na pijačni dan?
  -Nema za mene pijace, orem za nadnicu. Tuđim traktorom.
  -Sranje. Iskreno mi je žao. Al ne tebe nego tvog traktora što si ga dao za budzašto! Kakav je to traktor bio sve ti jebem!