Prijava
   

Moba

moderno nazvano volonterski rad. Samo sto su nekad ljudi (uglavnom komšije i rođaci) umjeli to da cijene što si došao na mobu kod njih, pa čak i uzvrate nekim sličnim gestom dok u modernim vremenima radiš volonterski za koje kakave NVO organizacije, koje tvoje dnevnice stavljaju u dzep.

Primjer mobe:
- Kosi se livada komšije Uroša i na kraju kad se posao privede kraju svi iznesu na jednu gomilu to što su ponijeli za meze, rakiju itd. tako da se druženje nastavlja do kasno u noć. Još kad Vule guslar dobije inspiraciju, sav umor nestane. To se desava po c/p varijanti i na ostalim livadama

Pimjer volonterizma:
- Nadje se organizacija (ili osoba) koja je na jade i završila neke škole, umije dvije normalne da sastavi na papiru i onda aplicira u nekom fondu, za neki projekat i dobije bezobrazno mnogo $$$$$$. Isti taj organizator radi sto EFIKASNIJEG (čitaj: više na kraju da ostane) korišćenja sredstava angažuje tebe kao volintera. Na kraju mukotrpnog rada te povede na opraštajnu žurku gdje opet plaćaš svoje piće a on opet uzme određeni % od pazara te večeri, pored svih onih izvičenih novaca na ,,varedne troškove,, . I tako te ostavljaju bez plate u istoj c/p varijanti a ti se kao budala nadaš da će neko umijeti da cijeni i primjeti tvoj rad i angažovati te za stalno.