Prijava
 1.    

  Moba

  Zajebantski izraz za redaljku, grupnjak i svingerajštinu. U originalu predstavlja seoski sleng za grupni rad kada se preldžije ujedine da očas posla spiče neki posao, uz pesmu i vruću pragnjetinu.

  Deder povedi one svoje rođake sa ciglane, ustrebaće mi večeras... Samo neka propisno zaperu telesine i pristojno se uljude.

  Nije problem... Nego, da nije neka moba, il' nekog treba ispeglati, a?

  Moba jeste, al' je kontekst malo drugojačiji, ako me razumeš. Pajsad, dolazi mi rodica iz Klagenfurta i dovodi neke tri Švabice... Ne d'o bog da nabasaju na klete hipsterčine i grdne emoščine, u zemlju bih propao - zar da mi se prađed Đorđa u grobu prevrće?! Zar je pokojni Đorđa, laka mu crna zemlja, zato Albaniju prelazio i tifus na Krfu preležao?! E, nemere! Tu su potrebne malo probranije lole, da ih udare k'o seljak krušku na vašaru. Pos'o je ipak patriotske prirode, u pitanju je lobiranje za glasove za Šengen lebgajeb'o, vidiš da je ona Merkelova ni tamo, ni 'vamo...

 2.    

  Moba

  Moba predstavlja ispomoć prijateljima i rođacima u nekom velikom poslu, najčešće građevinskog tipa, kada svoj rad umesto dnevnice, naplatite u pivu i prasetini...

  - Jel' idemo sutra na pecanje?
  - Ne mogu, idem kod ujaka na mobu...
  - Pa dobro, kad završiš javi mi se, pa idemo uveče...
  - Ma ne verujem da će mi se ići... koga još zanima riba posle mobe...

 3.    

  Moba

  moderno nazvano volonterski rad. Samo sto su nekad ljudi (uglavnom komšije i rođaci) umjeli to da cijene što si došao na mobu kod njih, pa čak i uzvrate nekim sličnim gestom dok u modernim vremenima radiš volonterski za koje kakave NVO organizacije, koje tvoje dnevnice stavljaju u dzep.

  Primjer mobe:
  - Kosi se livada komšije Uroša i na kraju kad se posao privede kraju svi iznesu na jednu gomilu to što su ponijeli za meze, rakiju itd. tako da se druženje nastavlja do kasno u noć. Još kad Vule guslar dobije inspiraciju, sav umor nestane. To se desava po c/p varijanti i na ostalim livadama

  Pimjer volonterizma:
  - Nadje se organizacija (ili osoba) koja je na jade i završila neke škole, umije dvije normalne da sastavi na papiru i onda aplicira u nekom fondu, za neki projekat i dobije bezobrazno mnogo $$$$$$. Isti taj organizator radi sto EFIKASNIJEG (čitaj: više na kraju da ostane) korišćenja sredstava angažuje tebe kao volintera. Na kraju mukotrpnog rada te povede na opraštajnu žurku gdje opet plaćaš svoje piće a on opet uzme određeni % od pazara te večeri, pored svih onih izvičenih novaca na ,,varedne troškove,, . I tako te ostavljaju bez plate u istoj c/p varijanti a ti se kao budala nadaš da će neko umijeti da cijeni i primjeti tvoj rad i angažovati te za stalno.

 4.    

  Moba

  Neorganizovana grupa hakera, fudbalera, kockara, salterskih sluzbenika, mesara i bravara koja pokusava da izgradi drugarov zivotni projekat.