Prijava
 1.    

  Motivacioni govor

  Ono što može da pokrene dan tako da ga u potpunosti iskoristiš i daš sve od sebe.
  Može se čuti od raznih ljudi, ali niti jedan nije ni približno oštar a u isto vreme nežan i brižljiv nego onaj koji dolazi od keve kada te budi posle tvoje pogibenije od alkohola.

  Nedelja ujutru, tvoja soba.
  Keva noseći korpu sa vešom otvara vrata uz tresak. Samo što se ne preturi kad je udariše isparenja alkohola koja dopiru iz sobe. Stabilizuje se, spušta korpu i počinje da vergla:
  "Ajde sine, konju pijani, ustaj! Blago majci što te odgajila tolikog da sad možeš da popiješ najviše od svih onih tvojih baraba. E šta sam dočekala, da te budim u podne ko da si ,ne daj Bože, vezan za krevet od neke bolesti."
  Počinješ da se meškoljiš, sve ti dopire do mozga ali još nisi dovoljno motivisan da ustaneš i suočiš se sa svojim bednim životom. Keva otvara prozor kako se ne bi onesvestila i nastavlja:
  "Ajde sine oči majkine, čeka te knjiga, evo nađoh ti ovo obligaciono pravo ispod flaše vinjaka. Moraš sine ustati da radiš, ne može ti otac više vući pune kese iz trgovine dok ti sa onom tvojom fuficom trošiš naše pare i svoje vreme."
  Počinje da te drma i skida ti jastuk sa glave uz poljubac u čelo...pošto ne izgledaš daleko bolje od mrtvaca.
  Ipak, osećaš se motivisan, oran i spreman da zgrabiš novi dan! Zato što si se setio da je nedelja, da je kladionica puna i da Italijani počinju u 15h...

 2.    

  Motivacioni govor

  Govor čija je svrha da ohrabri, poveća produktivnost, ojača želju za nečim, jednom rečju - da motiviše. Sadržaj i izgled govora je krajnje relativan i zavisi od društvene grupe kojoj se govornik obraća.

  U ratnom periodu svrha motivacionog govora je da vojnike odvrati od pomisli na dezerterstvo, da ih ohrabri pred borbe. Međutim, s obzirom na heterogenost vojske, ratni motivacioni govori se čak i međusobno razlikuju.

  RMG 1, ciljna grupa - regruti pesimisti
  - "Vojsko, svi ćemo jednom da umremo, kakva je razlika da li će to biti danas, sutra ili za 30 godina".
  RMG 2, ciljna grupa - regruti optimisti
  - "Vojnici, nas ima sto hiljada, njih dvadeset, računica je prosta - ne možemo da izgubimo!"
  RMG 3, ciljna grupa - regruti u "Sparta" fazonu
  - "Vojnici, danas je dan kada umiremo! Ali umiremo kao Spartanci, lepše smrti nema! Ovo je Spart..., ovaj, Srbija!
  RMG 4, ciljna grupa - regruti u "Kosovo je Srbija" fazonu
  - "Vojnici, danas se borimo za Srbiju, za Kosovo, za pravoslavlje. Ne dajmo da na svetoj srpskoj zemlji niču džamije! Oterajmo muslimane sve do Jadranskog mora i podavimo ih u njemu. Zapamtite, borite se za otadžbinu! Kakvi budete sutra, bićete doveka!"
  RMG 5, ciljna grupa - regruti mazohisti, sadisti i nekrofili
  - Vojnici, svi vi znate da će mnogi od nas biti zarobljeni, mnoge ćemo i mi zabrobiti, a mnogi će i umreti..."
  ...
  Motivacioni govori su jako korisni i primenljivi su i u drugim sferama života i u druge svrhe poput sporta, industrije ( povećanje proizvodnje ), politike itd.

 3.    

  Motivacioni govor

  Jedinstvena kombinacija manipulacija, utemeljena na relaciji cilj-sredstvo. Zasniva se na naučnim saznanjima, ubedljivom govornom estetikom i psihološkim reakcijama, kao takav ovaj govor je predmet analiza, bar koliko i krmeće meso, pred Božić.
  Po prirodi stvari, omiljeno je sredstvo svakog oficira, direktora, političara i švalera, koji drži do sebe, jer na najlepši način zna da nas pripremi za: rusku vojnu taktiku i ljubavne rane, vrednost Alije Sirotanovića i rad za džabe.

  "Slusaj 'amo!
  Mi živimo u ozbiljno doba i svaki od vas znade zašto ste tu. Svi ste skoro vec stariji i ženjeni ljudi, vi čitate novine, je li tako?! Ako nam ko pruži rat, jebo ga otac, mi ćemo prihvatiti i ratovati. U tom slučaju, jebo mu pas mater, morali bi mi da primimo borbu, pa makar svi izginuli. To bi bilo od nas časno, je l' tako!? Naši susedi 'Talijani, e to su kurve jedne. Oni, jebo im pas mater, boje se ratovanja, a hoce da dobiju zemlju bez krvi. Oni, fukare jedne, kazu da imaju pravo na Dalmaciju. Jeste, dobiće, ali kurac. Je l' tako? A zar mi nemamo pravo na Trst, Istru i druge naše krajeve? Pa dabome da imamo! Sada se prave prijatelji, a sutra napali bi nas, kurve jedne! Jer vam je to jasno! Jebo im pas mater, samo neka dođu, poslaćemo ih u pizdu materinu!

  Drugo: Mi, južni Sloveni, bili smo i jesmo najbolji vojnici Evrope. Je l' tako? Dabome da je tako i tako treba da bude! Musolini je dosta učinio za Italiju. On je mnogo dao Italijanima, al' ih nikad neće načiniti hrabrima, makar im kurac dao, neće moći da im da srce junačko. Je l' tako? Je l' vam jasno!

  E, drugo kažu 'Talijani. Oni vele: kod nas je sve motorizovano. Naši su mitraljezi FIAT, nasi su tenkovi FIAT, nasi su avioni FIAT i šta sve ja znam... u picku materinu. Znamo mi to, ali je u njih i srce FIAT, jebo ih sveti Jeronim na nebu. Samo ima jedno, oni nas ne znaju, pička im materina! Je l' tako? Dabome, bas tako, i tako treba da bude.

  Drugo: Hoće da nam budu kuratori, da garantuju naše granice, pizda im materina. 'Talijani i ko zna koji kurci - Nemci, Englezi, Francuzi, Japanci, Kinezi i drugi, pa čak i Društvo naroda. A šta se nas tiču njihove garancije, pizda im materina. Znamo mi sta su to garancije.. Kurac garancije. Jebo im pas mater, garancijsku i kurvarsku! "

  Odlomak iz govora kapetana Luke Đuraškovića 26. maja 1940.g.