Prijava
   

Mržnja zaslepljuje, a žalost otvara oči, dok se mudrost smeši

U mojoj sobi na zidu su okačene dve slike. Na jednoj je prikazan Isus Hristos a na drugoj Buda. Pažljivo posmatram Isusa i vidim da je pun bola, ožalošćen i prepušten samom sebi. Zatim mi pogled nervozno kliznu na Budinu sliku i odmah uočavam da ima jednu prijatnu karakteristiku – smeje se, i to sa zadovoljstvom.
Nastavljam da ga posmatram, razmišljam i hteo bih da ga pitam – “Koji đavo te nagoni da se smeješ? Zašto se smeješ kad znaš da je religija nešto sasvim ozbiljno”?
I tako nastavljam da razmišljam: ako bi Buda mogao da mi odgovori sigurno bi mi šapnuo, onako na svoj način – “Na tebi je da otkriješ”.

Oni koji se sami sebi smeju, obično su mudri i teško ih je uvrediti.

Komentari

Vrlo lepo za prvu definiciju. Plus od ateiste :-)

Nemam mnogo reči kojima mogu da opišem koliko se slažem sa tobom :)

Hvala vam na lepom dočeku i velikodušnim ocenama.
Zna li neko zašto se Buda smeje, i zašto je Isus tužan?

Pokazaću ti jednom sliku na kojoj je Buda tužan, a Lao Ce se smeje.
Onda ću te pitati zašto je Buda tužan, a Lao Cu srećan ;)

@Otaku
Znam da je Lao Tzu često prikazan srećnim i sa osmehom a Buda je retko kad tužan i obično se smeje. Ipak u ovoj temi sam sa razlogom izabrao Budu za poređenje sa Isusom ^_^

sa isusom je fora da uvjek podsjeca kako se on zrtvovao za grijehe smrtnika a sto se bude tice procitaj Sidartu,uvjek je u onom hepi fazonu "sve je bas kako treba" :)

Isus je bio tužan jer je želeo nemoguće tj. da se svi opamete, a zaboravio je da je to nemoguće, i tako je upao u bol koji pripada svetu budala.
A Buda se smešio jer je primio svet onakvim kakav jeste i radovao se što je u sebi otkrio esenciju koja je u semenu svakog bića.

"Oni koji se sami sebi smeju, obično su mudri i teško ih je uvrediti."
Za ovo od mene imas +

Shiatsuka, nema mnogo ljudi koji bi bili srećni na raspeću, čak ni Buda.
Verujem da tu grešiš.

@Otaku
Naravno, ne verujem da je bilo ko bio srećan na raspeću. Inače ja taj užasan način umiranja nisam ni pominjao i ne vidim gde sam to pogrešio.
Inače znaj da Ius nije bio tužan zbog svog raspeća, čak je i on sam prihvatio svoju smrt kako bi iskupio ljudske grehe. Tako nam bar naši popovi tvrde, a ja im baš puno i ne verujem

Ma pričam o slici Isusa, vidi se da je raspeće u pitanju :).

Знам да је распеће у питању. Намерно сам ту слику и поставио јер је врхунски израз Исусовог живљења. Чак и попови нам га, скоро увек, таквог прикаѕују. Мислим да он није тужан због распећа, јер баш својом смрћу искупљује људске грехе. Иначе смрт и бол је могао и да избегне, божији син је!
А ти драги Otaku, не тражи разлог његове туге у слици коју сам ја окачио, јер и сам Исус би ти то замерио, већ тражи: у понашаљу многих људи; нарочито попова било које хришћанске исповести, у црквама, У библији; и то у оргиналним грчким рукописима како би схватио Нови Завет јер преводи су ко зна зашто - извитоперени. Могао бих да ти наводим и друга места где се крије Исусова покуњеност али теби то не би дочарало истину.
Ах да! Тражи и у самом себи!

Nisi me razumeo, ali nema veze :)