Prijava
   

Nema čoveka, nema problema.

Čuvena Staljinova izreka, malo pogrešno shvaćena. U originalu glasi: "Smrt rešava sve probleme. Nema čoveka, nema problema." Oni koji veruju da je drug Staljin bio zlikovac smatraju da je hteo da kaže: "Kokneš problematičnog i gotovo." Ali pravi poznavaoci njegovog lika i dela shvataju da je drug Staljin hteo da kaže: "Čoveče, imaš problema? To je znak da si živ. Samo mrtvaci nemaju problema! Napred u nove radne pobede!"

Za ovu pogrešnu interpretaciju kriv je, šta mislite ko? Pa naravno, zavereničke snage međunarodnog kapitalizma!

Komentari

Čitam već četvrti put i ne mogu da shvatim da li se zajebavaš ili si ozbiljan.

Pogrešno tumačiti šta je drug Staljin hteo da kaže, jer ovo nije Staljinov citat. To je napisao Anatolij Rubakov u knjizi Deca sa Arbata.

Valjda Ribakov.Sumnja baš mislim da je to Staljin rekao(čitao sam biografiju).

I roman je "Deca Arbata" ali nema veze. Meni nije bitno šta je rekao već šra je uradio.

Meni je ovo jako dobro.+

Drug Lenjin je bio veci mudrac, al ajde...:)

Političar kao političar, samo što je ubijao uglavnom svoje, a ne druge. Ne mogu da kažem da je na primer Čerčil uzor civilizovanog političara, a Staljin zlikovac. Treba videti koliko je kolonijalno carstvo imala Engleska u vreme njih dvojice, pa onda zaključivati.

Ja još malo da smaram: Meni nije potrebno da nekog drugog (npr. Čerčila) proglasim civilizovanim da bih za Staljina mogao da kažem da je zlikovac. Kao što ne moram da branim četnike da bih za partizane rekao da su ubice i zlikovci (i obrnnuto). Svakoga cenim po njegovim delima a ne poredeći ga sa drugim.
A kad smo već kod Čerčila, o njemu bi zaista mnogo moglo da se kaže što iskače iz slike velikog i mudrog državnika, borca protiv nacizma i šta ti ja znam.

Hteo sam poređenjem da kažem samo da su i jedan i drugi političari. Ne volim kad veličaju na primer Napoleona ili Aleksandra Velikog, a pljuju Džingis kana i Staljina, a svaki od njih ima milione ljudskih života na duši.

@Адвокат:
Хех, а да ти се друг Коба није нешто лично замерио? Пар година у ГУЛАГ-у? Тек сад видим твој аватар...

Pa, pravo da ti kažem, zamerio mi se lično taman onoliko koliko su on i njegovi uticali na istoriju i ovog ovde prostora (a to nije malo). A avatar je posledica knjige koju trenutno čitam (obnavljam gradivo).

Nema žene nema plača
+++

Vrlo edukativna defka. Mudre reči generalisimusa.