Prijava
   

nokat

Nokat je dobio svoje zanosno ime zahvaljujući imenici "noga", što, zahvaljujući kulturi koja se menjala kroz istoriju, ne znam šta bi trebalo da predstavlja. Možda su u dalekoj prošlosti Sloveni uzgajali i gajili nokte ne nogama kao pomoćno sredstvo pri čapkanju po zemlji. Možda nisu hteli da se savijaju. No, to je samo moje mišljenje, a ovde se traže činjenice.
Činjenica je da je nokat, tj. da su nokti predmet obožavanja mnogih devojčica, devojaka i žena širom sveta. One svoju golemu pažnju posvećuju puštanju, održavanju i ukrašavanju istih. Kada se polomi nokat, pri pranju sudova, recimo, nastaje situacija koja se bez problema može nazvati pandanom antičkim tragedijama.
Nokti, koji su bili statusni simbol aristokratije, ušli su u svakodnevnu upotrebu, što dovodi domaćice i orne žene, sa noktima naravno, do spoznaje još jedne životne ironije - mogu svi da ih priušte, ali malo ko može da ih sačuva.
I još jedna stvar. Muškarci puštaju nokat na malom prstu radi lakšeg pristupa ušnoj duplji, pa samim tim i radi najpraktičnijeg održavanja lične higijene.