Prijava
   

Obični radnici u serijama Siniše Pavića

Iskarikirani i sasvim iritantni prikaz pravih srpskih radnika. Bića koja su kombinacija konstantnog trljača jaja koprivama (od koga su nasledila permanentnu nervozu) i jugoslovenskog kancelarijskog čoveka (od koga su dobila hroničnu oblomovštinu). Ovaj model Pavić prenosi iz serije u seriju- od "Boljeg života" do "Bele Lađe".
Dakle, naročito kada su u gomili, vidljivo je reč o gomili zgubidana koji u svom kolektivu ne rade ništa, a dižu kuke i motike kada plata zakasni više od nekoliko dana, jer neće decu da prehranjuju buđavim lepcom, već mesnim narescima. Na sindikalne sastanke dolaze jedino kada treba preuzeti novu turu mesa, a na sastanke sa upravom kada su načuli da su na firmin račun legle neke pare.

U suštini, jako je interesantno da je Pavke, posle gotovo 50 godina veoma pozitivnog prikazivanja radničke klase, predstavio prosečne srpske radnike kao ljude koji su zapravo negativni. Doduše i uprava je neretko lopovska, ali to je posebna priča.
Tipično za Pavića, većinom su došli sa neke južne pruge?

2020. godina- serija "Kad nam bude lepo juče"

Šef: Krmo, dođi nešto kod mene u kancelariju da mi pomogneš...
Krma: E, pa eto baš neću... Eve ti laktuša! Ću ti dođem kad budu pare...
Šef: Krmo, pazi kako se ponašaš, već si bio pod suspenzijom, dobićeš otkaz!
Krma: Ću te tužim onda!
Šef: Dobro, Krmo, hajde kao ljudi: šta ja mogu da učinim za tebe?
Krma: Možeš da uzmeš jedno konopče i da se obesiš!
Šef: Aman, čoveče, jesam li ti rekao da će plata biti čim nam ministarstvo prebaci novac!
Krma: E, pa idi i besi ministra!
Šef: Krmo, otpušten si, rešenje će ti stići na kućnu adresu. Možeš da pokupiš svoje stvari...
Krma (na sav glas): AAA!!! Štaaa!!!! Jaooo, ljudi, pomaaagajteeee, imam ženu domaćicu i kćerku jedinicu, čime ću ih preraniiim!!! Ovo govedo ljudsko hoće da me otpustiiii!!! Ja sam u ovaj kolektiv 20 godineee!!!!

Komentari

Odlično objašnjeno, bat anforčunetli dis ingliš iz pejn for ajz +

Du aj nid tu menšn da sam to izbacio, zato što je posle drugog čitanja i meni bolo oči? lololo

Plus na definiciju. Primer neocenjen.

E to je suština. I posle tih silnih repriziranja svima se ta slika urezala u mozak i ne možemo drugačije ni da mislimo. +++

Upravo. U "Boljem životu" je prvo bio model Taška Načića, ovde poznat kao Jugoslovenski kancelarijski čovek; u "Srećnim ljudima" Majstor Vuksan, u "Porodičnom blagu" nervozne kamiondžije, u "Stižu dolari" onaj dunđer što ga igra Petar Kralj, u "Beloj lađi" više da ni ne nabrajam, tu je zaista doveo do ivice apsurda.