Prijava
   

Odnos dece i NATO bombardovanja 1999. godine

Specifičan odnos uspostavljen usled dečjeg infantilnog poimanja padanja bombi svuda okolo i notornih laži serviranih sa televizije, pri kom je svako dete jedva čekalo da se sad sruši neki helikopter sa komandosima, pa da lično nahvata jednog vojnika i zabode mu šestar u oko. Ispredale su se razne priče. Za svaku drugu zvezdu na nebu (a videlo ih se milion, usled smanjenog svetlosnog zagađenja zbog isključenja uličnog osvetljenja) se mislilo da je avaks i da nas u tom trenutku gleda šta radimo, te mu je pokazivan srednji prst. Jednostavno se moralo verovati u sposobnost RV i PVO i priče da su prvo veče oborena dva aviona negde iznad Kukavice, zatim svaki dan još po dva, deset krstarećih raketa i zilion bespilotnih letelica. ''Eh'', mislili smo ''Kad bi nam rusi dali bar deset raketa S-300, sjebali bismo kompletnu NATO avijaciju, oni bi se usrali i otišli kući - a šta je deset tih raketa za Ruse? Rusi su naša slovenska braća!'' Ili kad je RTS prikazao reportažu o čoveku s Kosova koji je tvrdio da je oborio stelt helikopter iznad neke njive, onda kad je sa ostalima otišao da nađe olupinu, naišli su na veliko ništa, a novinarima objasnili kako je drugi helikopter došao i pokupio ostatke, da se Rusi ne bi dokopali NATO stelt tehnologije. A kad je po prvi put u istoriji oboren nadaleko čuveni F117-a, svi su slavili jugloslovensko RV kao najbolje RV na svetu, jer je jedino uspelo da obori nevidljivi avion, a onda je svaki klinac vadio iz džepa parče nevidljivog aviona, a svi su se kajali što im pilot tog aviona nije pao šaka.

Onda se sve završilo, pa smo skontali da je taj avion (uz još jedan, verovatno slučajno oboren ili je sam od sebe pao) bio jedini oboreni avion, te da ih nije bilo osamdeset i kusur, da je nemoguće tek tako oboriti ratni helikopter i da je onaj čovek bio obična pijanica koja je, eto, doživela svojih 15 minuta popularnosti, što bi rekao Endi, makar među desetogodišnjim klincima, da su one zvezde na nebu koje ne trepere u stvari bile Saturn, Jupiter, Venera i Mars, a ne avaksi, da ne postoji pojam poput ''prijateljstva'' između Srba i Rusa pri kom bi nam oni dali S-300, te da ne postoji (više) ni pojam ''ratno vazduhoplovstvo'' u zemlji, jer je ostalo sa ukupno otprilike 10 aviona, od toga 7 ispravnih, od toga svake godine po jedan padne na vojnoj vežbi.

Komentari

И Деда Мраз на нашу жалост не постоји

Jel bre Džimi, mora da si Ti danas moderator. Pa sve obrisa, ženo božja! Ju, naopako! Nabijena si, ali negativnom energijom.

Нисам данас ниједну дефиницију обрисао. Јуче сам побрисао буљук.

Ово си све потрефио као прстом у ђем
Баш такву слику смо имали о себи

Venera je u maju 99. godine bila najbliža Zemlji, za poslednjih ne znam koliko decenija, i sijala je baš jako.

Kod Valjeva je naš PVO oborio naš avion. Jebiga, videli da nešto leti nisko i opalili.

E a i u Šapcu je neki lik oborio nešto. (rudnik sam informacija, u pm xD)

f117 je uhvacen jer je koriscen radar p12 koji je iz 60-ih godina.
avion je pravljen od materijala koji upija radarske zrake iznad 400 mhz jer to najvise koriste moderni radari
p12 koristi frekvencijju od 200-220 il tako nesto pa je zato taj avion bez problema uhvatio, a oboren je sa modifikovanim NEVA raketama koje su imale veci domet.
Nije to nista palo od sebe, nego smo mi imali mnogo zastarelu tehnologiju.
Cisto iz prve ruke jer sam u vojsci bio na radaru.

Оборени су Ф-117А и Ф-16Ц изнад Шапца. Оборено је и око 30 беспилотних летелица, а и око 100 крстарећих пројектила. Непознат број најразличитијих пројектила је оборен дејством трупне ПВО. Пала су и два АХ-64 Апача, ''техничком грешком'', где су при једном паду погинула два војника НАТО. А успут је и погођено још 38 авиона, за које се не зна даља судбина, јер нису пали на територију СРЈ. Копнена техника ВЈ је остала скоро нетакнута. Тиме су њихове јединице имале мноооого скупље губитке од наших, јер су пројектилима од пола милиона долара уништавали обичне тракторе. Авакси никада нису летели над Србијом, него над Јадраном, Мађарском и Хрватском. А што се тиче ваздухопловства сада имамо (оперативне) 3 МиГ-29, око 7 МиГ-21, око 15 Ј-22 Орао, исто тако и Г-4 Супергалеб, 4 оперативна Ан-26 (од тога 2 модернизована), 2 Јак-40, 12 Утва-75, 1 Ласта-95 (и још 4 долазе до краја године у употребу), 5 Ми-8, 2 Ми-17 и укупно 69 хеликоптера Газела (нападачке Гама и извиђачке Хера) и 10 беспилотних летелица Орбитер.

Импресивно Стру ... познавање материје ..

искрено мислим да је хипотетички Русија започела конвенционални рат са Америком да наша територија не би могла да се брани и држи том количином наоружања, а камоли само против свих, на страну храброст, виспреност и патриотизам ..

Србија би остала сравњена са земљом да дође до сукоба Русије и НАТО на нашој територији. Конвенционалног сукоба, наравно.
А по мојој процени, наша држава би због стратегије и рељефа могла да издржи око 6 месеци под копненим нападом, а да је без ичије подршке. Тада би људи већ почели да умиру од глади и болести због блокаде. Али питање је да ли би НАТО наставио борбу, пошто би овде истрпео мнооого веће губитке него што је 1991. у Ираку доживела Коалиција. Јер наша војска, иако професионализована, прати доктрину ЈНА о одбрани од већих сила, а и рељеф наше државе доста помаже ту доктрину.

I Laza Ristovski je oborio jedan.

@Nickname
Хахахаха, да. х)

Лоша ти математка Стру .. априлски рат под Хитлером је трајао 11 дана .. не би ни са овим било дуже ..

Током априла није било јединства, цела западна одбрана је пропала због издаје Хрвата и Словенаца. У Краљевској војсци су само 3 генерала били Срби. Већ трећег дана рата је био пробијен фронт на граници са Албанијом и Италијани су натерани на повлачење. Није постојала организована одбрана и цео систем одбране се распао. Због веровања нашој словенској ''браћи''. Запад као главни правац напада није ни имао никакав отпор. Ја сам овде рачунао на организовану одбрану са свих страна. А и још нешто, Немци баш нису ни марили за жртве тада. НАТО државе би појели њихови медији и народ када би овде почели да гину.

??
а шта је било сад и у ког смо сад могли да се уздамо .. Бугаре, Мађаре??
исто смо били окружени као и тад .. и ми смо некако захваљујући нашој мудрој политици увек окружени непријатељима ..

Швабе су у "директиви 25" имали мање од 200 мртвих за 11 дана ..

Можемо сами да организујемо своју целу одбрану (за коју сам већ рекао да може можда 6 месеци да издржи), сви делови фронта би били покривени и не би било огромних рупа кроз које би се непријатељ ушетао као 1941.
Швабе јесу имале мале губитке, али су Италијани имали око 3400 мртвих и онеспособљених за тих 11 дана рата. А тај део фронта нам је био организован. Да смо имали организовану одбрану тада Немци би имали сукоб као у Пољској. (где су изгубили око 16.000 људи) Иначе, половина технике Краљевске војске је завршило у војсци НДХ. Тако да то довољно говори ко је чинио одбрану вештачке творевине Југославије.

Ало људи, ово је дечја дефиниција. :) Зајебите.

@Џими

а откад си ти постао дечји писац дефиниција?
.. извини, ја те озбиљно схватио ..

Ма, не, бре. Само сте много кренули у ситна цревца. :)

Добро, ево теби за љубав нећу више да тупим ... мада има елемената за даљи рад ..

И ја престајем.
Мада се слажем за елементе.
Овакви разговори представљају бар неку корист од интернета. :)

Сад можемо да пређемо на нормалан режим рада на Вукајлији ..

ЖИВЕЛА СОТОНА!

Bravo za podsecanje, bravo i ostalima na doprinosu. Jedino ovaj Stru sto je smorio, samo jos sto "branitelje mostova" nije uvrstio u oruzanu silu.

Sreca nji'ova da kapitulirasmo, da potraja jos samo koji dan, propadose i Amerika i pola Jevrope!

Аха, да. Иначе, ја сам кадет Војне академије, тако да знам зашто ово причам. ;)

Smaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaraš.

Имам ја кући парче авиона!

U bre, ovo jedino za zadnju stranu Naših novina, kad ne uplate reklame, pa ostane prostora. :(