Prijava
   

ono belo u vodi iz česme

Ono za šta mnogi kažu da je hlor, pa čekaju da izvetri iz čaše. Naravno, ne bi se usudili da popiju tu vodu dok je to belo u čaši, ali čekaj, bre! Svi znamo da je hlor otrovan gas. Ako čekamo da izvetri, kako to da se ne otrujemo. I zar ne bi trebalo da se vidi onaj žuto-zeleni gas da izlazi iz čaše.

To je, zato što to nije hlor nego su mali mehurići vazduha. Hlor se koristi za dezinfekciju bazena, ali se ne stavlja u pijaću vodu.

Nije ništa bio bolji ni komentar jednog mog druga kad je rekao: "vidi, sperma".

Komentari

a kako se onda ne otrujemo kuhinjskom solju, koja je takodje dobrim delom hlor?

To je od pritiska inace...

@levi_smeker: Zato što je so delom i natrijum što potpuno menja prvobitnu osobinu hlora. U vodenom rastvoru kuhinjske soli nastaje natrijum-hidroksid (baza) i hlorovodonik (kiselina), ali se oni međusobno neutrališu.

Barracuda greska!

NaCl disosuje u vodi na jone Na+ i Cl-,nema stvaranja baze i kiseline(ako bi doslo do neutralizacije onda pretpostavljam da voda ne bi ni imala slan ukus)!
Ova so cak i ne hidrolizuje,tako da ti nemas stabilne molekule nekog jedinjenja.Imas samo jone!
Da se ne bi sad mucio i gledao po knjigama i trazio po guglu,da opovrgnes moju tvrdnju uradi sledece:
Pronadji katodu i anodu i zakaci za neku malu sijalicu zatim uroni elektrode i sijalica ce zasvetleti(jer imas jonove koji su nosioci nalektriasanja koji ce se vezivati za elektrode,Na+ za anodu,Cl- za katodu).
Ako je rastvor presicen,doci ce do kristalizacije viska(nece disovati na jone)!

A,u vodi imas samo Cl- i I- jone i jos neke dozvoljene primese,koji se dokazuju odredjenim reagensima odnosno taloze i to belo sto ti vidis ti je koloidni rastvor!

Znam ja to, Šano, nego to ne znaju ovi što misle da je to hlor, a oni kažu da "hlor treba da ispari iz vode" što je još jedan njihov flaw. samo sam to zaboravio da pomenem u definiciji. :)

Aha,ti si hteo da ih navedes na razmisljanje!:D

I zato je moj pokojni deda govorio :" Ne soli taj pasulj, pomrećemo od razdvajanja hlora i natrijuma."
Naravno, zajebavao se čovek...