Prijava
   

Ovsebujnost, visprenost, živina, šašoljivost i mehkoća

Postulati kvaliteta defke, sa terminologijom inicijalno poteklom od Luksa Uč'telja. Ako kaniš napisati dobru defku, ne smeš pisati lošu, te evo kratke legende ovih izraza, kao vodič za novajlije željne slave i on-lajn pražnjenja libida.

Ovsebujnost (sveobuhvatnost, sistematičnost) podrazumeva da defka obrađuje malo generalniju temu od "Svraba međice na drugom času prepodnevne smene". Čak i ako je tematika specifična, poželjno je da ima određenu strukturu, da ne kažem glavu i rep. Naravno u tom žaru pisanja ne budi Tolstojevski, jerbo to onda teško da će iko čitati, a i Kaizenu će da lupaju penale zbog prekoračenja disk-kvote na moldavskim serverima.

Visprenost. Defka bi trebalo da bude originalna, da zaintrigira um i zavrcka poput bijonsare u elastinu. Šaljive fore i prežvakane igre rečima, te prepotopske pošalice sa rabljenjem parova tipa "mudo/jaje", "ženska/riba", te njihovim beskonačnim kombinovanjem u sintagme "Jaja na oči", "Riblja salata" i sl. sačuvaj za teču iz Rekovca ili eventualno za Dane kajsije u Miokovcima i muvanje pripitih pičadi između bisa Radeta Jorovića i napeva Crnućanki.

Živina. Iako je ovsebujna, defka mora biti pokretna, pitka, da klizi ko 'ladno pivo niz jednjak nadničara. Umotaš li je u previše mambo-džambo rečenica, gubeći i sam nit dok je pišeš, tek će nesrećni čitalac biti u rarebusu i zastati nasred pasusa, zarobljen u brzovezujućem cementu haosa. Kao što je dobar film stvarnost lišena dosade, tako bi trebalo da i dobra defka bude okraćena za osrednjost, ostavljajući samo čitko slatko jezgro. Ne zaboravi pravopis, velika slova i ostalo. Evo ti nekoliko znakova interpunkcije, da ti se nađe za početak: .;-,;,,:.’’’

Šašoljivost. Zajebancija. Život je apsurd i hajmo se sada malo, brate, zavitlavat' sa tim. Defka treba da zasmeje čitaoca, naravno ako nije od onih ozbiljnih (pogledaj pod Mehkoća). Da se nolajfer koji zavaljen u dvosedu čita, dok gricka čips i natapa ga kolom, zaceni lepo od smeha, zakašlje od slano-slatke smeše u ustima, ispljune većinu na monitor, i mal' ne krepa od trunke Debelog-Čipsa-Što-Ga-Reklamira-Sergej-Jebo-Dedu-Svog-Trifunović, upale u dušnik mu.

Mehkoća. Duševnost, humanoća. Obično krasi one ozbiljne defke, koje te ispune toplinom ili te nateraju da se nakratko zamisliš nad životom, a onda se preneš i nastaviš da gađaš ukućane praznim limenkama od piva. Ume da se iskombinuje i sa šašoljivošću, dajući miks sete i humora. Mehkoća ne sme preći u patetiku, a granica ume da bude tanka poput jeftinog toalet-papira. Ako si mislio žaliti što si nejebač, promeni kanal. Mada, ovde su svi mahom apstinenti prvog reda, eh, kada se samo setim, kako sam nekad… Kah, Kah.. Uglavnom, mehko nije pičkasto, nego, pa: meh-ko. I kapak!

Komentari

Dao sam plus, ali da ponovim: nisam ja nik'i kurac na sajtu da bih zaslužio ovakav hvalospev, nisam merilo nekog kvaliteta jer mi defke i nisu nešto, niti imam svoju doktrinu, a bome ni virtuelnu slavu, ali opet kako 'o'š, uvek sam poštovao umetničke slobode, dokle god nisu definisanje Divi Gavajo defki :-) +
Pozdrav od Luksa sfamelijom.

Tišina Lukse, u pusti da te hvalimo!

Uživaj, bona, Lukse, navedene su samo činjenice. :))

fali malo visprenosti i živine, ali generalno je ovsebujna, šašoljiva i mehka defka +

bravo, ladno sam pročitala ovo...+++

Bravo, Zero, KOBJASNIO si! Treba te umodovati... ++++

Idi Zero u kuvac! :)
Nikad ne bih pogodio da je ovo tvoje delo. A ti Lukse ne budi skroman...
+ ko vrata i podrška za uvođenje u udžbenike.

TheWaveRider
Bravo, Zero, KOBJASNIO si! Treba te umodovati... ++++

POP!

и мал' не крепа од трунке Дединог-Чипса-Што-Га-Рекламира-Сергеј-Јебо-Деду-Свог, упале у душник му.

и мал' не крепа

Šta ti véliš!

+ Kante, + ko kuća

Samo u naslovu izmeni mehkost u mehkoća jer si u telu definisao mehkoća; i u telu definicije neka ti visprenost bude u istom redu sa pasusom njoj posvećenim, jer svi ostali pojmovi u definiciji imaju takav "alajnment" sa pasusima. Više konzistentna definicija ima manju entropiju, dakle veću živinu i visprenostJesam i ja puhko dibidus lolo

Ja dade patrika ovde k'o kuća velikog. Ovo da čitaju novajlije pri registraciji, da ne mogu da se registruju ako nisu pročitali. Znači klikne na pošalji, u tom momentu u "mod pećini" zasvetli lampica i jedan mod ide kod njega kući da vidi je l' čito.
*

Znači klikne na pošalji, u tom momentu u "mod pećini" zasvetli lampica i jedan mod ide kod njega kući da vidi je l' čito.

ahahaha to to....

Luks ne voli Divi Gavajo defke, pa samim tim nije zaslužio ovako nešto, kao što je i sam primetio u prvom komentaru.

Kaunte, alal vera, umeš da pišeš, dokazano mnogo puta do sada, defka je odlična, a i što Kure kaže

Ovo da čitaju novajlije pri registraciji, da ne mogu da se registruju ako nisu pročitali. Znači klikne na pošalji, u tom momentu u "mod pećini" zasvetli lampica i jedan mod ide kod njega kući da vidi je l' čito.

Nusmi, jebiga. :-)

'та ће бо, Лукс! Зиро, добра ти ова, таман што Курајбер каже, као упутство новајлијама.*

Loksi dao nusmi jer nije definisano dramčenje odabranih preko pvtova i moljakanje za plusove... biće, jeboga aste neki prek svet. ;-)

Ovo treba staviti u onu temu pomoc novajlijama. Plus dakako

uuuu koliko je ovo dobro, ovo bi trebalo da stoji sa strane kad se pise defka, medju svim onim pravilima

vrhunski odradjeno +

Koja voluminiziranost, čovječe.+++

омаж бата Луксу Прелџијском? Ако, биће од њега домаћин, ја кати каем.

Нулти кад срочи, стапа сербски народ под једну капу небеску, била она у Гучи или на Бирфесту...
+

се ово римује, мешћини?

омаж бата Луксу Прелџијском?

Zapali mi za oko njegovi izrazi, a pošto je Luks pored preldžijstva i učenjak, znao sam da tu mora biti neke sholastičke klasifikacije, da se tako duhovito izrazim, te reko' da pretočim to u pisanije.

kakav kobjasn... srećan sam što te pratim inače ne bih video defku..
+

Kol'ko jaka defka! Moram ja ovo da ozvezdam kako ne bih skrenuo sa pravog puta. :)