Prijava
 1.    

  Ožeži

  Čest uzvik iz mase u ekstazi stvorenoj za vreme ubitačnog soloa, na tezgama narodne muzike. Za razliku od zapadne tradicije, gde recimo pre nego sto džez-muzičari počnu solo neko iz benda kaže "Take it away, Bob", za uzvik "ožeži" se obično čeka barem dva takta, da solista (na harmonici, trubi, klarinetu ili mini-moog-u), krene sa par osećajnijih, sporijih fraza, posle kojih mu neko vikne "Ožeži"! i nastupa lommljenje čaša, dizanje ruku u vazduh i zbliž na masovnom, tantričkom nivou. Kada se solista baci u neke brže, virtuoznije deonice, zna da se začuje i "opleti" i "sitno, sitno"!

  (Na ispraćaju u vojsku u Šumadiji, noć već poodmakla, ceo šator igra kolo, ćale od ispraćanog već poručio svoju omiljenu pesmu od muzikanata, klarinetista počinje solo, nabija mu klarinet u uvo)...

  -Ijaaaao! O-žeži! Op-op-op-op-op! Malo levo, malo desno! Sitno-sitno! Zvižd-zvižd-zvižd-zvižd-zviiiiižd!!!

 2.    

  Ožeži

  Moralna podrška najvišeg stepena. Onom kome i ne ide bas najbolje (u bilo kojoj oblasti), podize samopouzdanje i smelost da uradi nešto što mu do tada nije ni padalo na pamet.

  -Ajde Pantelicu ožeži!

  -Ožeži mala! (mala se penje na sto pijana dok joj svi gledaju ispod suknje). Khm. Koje suknje?

 3.    

  Ožeži

  Kod nas - "Ožeži!".
  Kod njih - "Play it again Sam!"

 4.    

  Ožeži

  Isto što i opleti. Uglavnom ga koriste alfa seljačine mada ima izuzetaka. Upotrebljava se kada želimo sagovorniku da stavimo do znanja da želimo da igramo, ili bilo šta srodno tome.

  A: Brate, znači da pustim ovu Nedu?
  B: Ožeži!

 5.    

  Ožeži

  Samo napred! Isto Cepaj! Rokaj! Piči!

 6.    

  Ožeži

  Čuvena Partizanska komanda za pali.Pustite ih bliže da niko nije pucao bez moje komande i onda Ožeži drugovi