Prijava
   

Pankeri

Opšte karakteristike: ima ih i među mlađom i onom malo starijom generacijom. Ideologija im je prilično nejasna, ili oni ne umeju da je objasne, ali se sve svodi na teranje kurca svemu što je po njihovom mišljenju "sistem, novac, higijena, kvalitetna hrana...". Obično su to večiti dečaci, a najgori su oni koji imaju 30-tak godina i vise po parkovima i ispred prodavnice sa gomilom klinaca (uglavnom starijih maloletnika i mlađih punoletnika).
Svoje stavove argumentuju mržnjom prema srednjoj klasi (po njima - buržujčinama i sistemskim podanicima). Primer: ako kupiš novu jaknu jer je stara već odradila svoje - buržuj si, ako imaš komp - buržuj si, ako imaš mobilni koji je noviji od 5 godina - buržuj si, ako kupiš nove patike jer je na starima izlizan đon - opet si buržuj. Naravno, ako se kupaš svaki dan, pereš zube i menjaš gaće i čarape svaki dan - naravno da si opet prljavi buržuj, jer si ti i samo ti kriv što je njegov ćale dobio otkaz u firmi i sad nadniči, dok keva sprema hodnike po zgradama. Da, da, ti si kriv za sve to, a pogotovo si kriv što on kupuje baš najeftiniju paštetu i pola 'leba, što puši najeftinije cigare (da ga drugovi pankeri ne bi ismejali ako bi pušio LM umesto plavog Besta - meko pakovanje).
Kako ih prepoznati: pankeri imaju neodoljivu potrebu da nose izlizane kožne jakne i prsluke, i da na njih nakače sve što je od metala (lanci različitih profila, nitne skinute s bogzna čega, katance raznih veličina, slavine, 6.000 ziherica, poklopac od kevine male šerpice, prišivke namerno loše prišivene...sve cirka 20 kg samo na jakni). Onda su tu i farmerice, isečene do pola, druga polovina je u nekoj levoj boji i dezenu, opet kile lanaca, raznoraznih visuljaka, bedževa itd...
Nose starke (što prljavije, to bolje, o mirisu ne bih) ili cokule, retko kad martinke jer su one za "metalce i fensere".
Što se frizure tiče, tu su naročito kreativni. Varira od čirokane različitih boja i veličina, do pola ošišane glave, devojke pankera obično izvlače pramenove u zelenoj ili šerpa plavoj boji, te tako i sasvim lepe devojke prave grobove od sebe, čisto da bi se inatile umišljenom "sistemu, redu, radu i pokvarenim bogatunima".
Radne navike: obično žive od danas do sutra, po sistemu "ma samo da imam za cigare i litru zozovače, koji će mi moj više". Posle litre rakije sumnjivog kvaliteta (jer je, jel'te najeftinija), teško da će ujutru ustati i otići na posao. Neću da grešim dušu, ima i onih koji rade, mada uglavnom fizičke poslove tipa branja jabuka i postavljanja otrova za hrčkove po njivama (ako je ženski deo pank populacije u pitanju) ili sezonskih građevinskih radova (ako su u pitanju muškarci), jer tu mogu da daju otkaz kad hoće, jer takvih poslova uvek ima u ponudi.
Ima među njima i onih sa visokom školom (iako su nepopularni u pank društvu), pa kad im i ponude siguran, dobro plaćen posao, odbiju ga sa zadovoljstvom, jer neće da rade "za trule bogataše i da im tu neki buržuj šefuje", a i kako da stignu na posao u 8, kad su do 4 ujutru cugali u parku.
Podele: postoje naci pankeri i antinaci pankeri. Mrze jedne druge, naravno, mrze skinse, mada nisu "očarani" ni metalcima, rastama i svim drugim vrstama alternativaca.
Iako su ipak bolji ovi antinaci pankeri, njihov protest protiv naci pokreta se uglavnom svodi na lešenje naci pankera, lepljenje antinaci plakata po zidovima i prišivci na jaknama koji ih jasno obeležavaju.
Stimulativna sredstva: najeftinija žestina, pivo, lepak, ganja retko (to je za hippy i rasta govna koji imaju puuuuuuuuuuuuuuno love).
Zabranjeno: kritikovanje bilo koje pank grupe, naročito Sex Pistolsa i velikog idola, Sida.
Moto: ružno je lepo ( čitaj: čisto je prljavo ). Sapun je samo za lovatore.
P.S. - da opet ne ispadnem pljuvator, veliki broj njih vrlo dobro crta, imaju kreativne ideje, ali jbg. kad neće da ih unovče jer "neću da crtam za neki časopis ili dizajnersku firmu, to je za buržuje".

Par...ona recimo sluša rok, on okoreli panker.
ONA: ljubavi, pada kiša, -25 je, hladno mi je, hajde da odemo negde na pivo.
ON: ja da sedim u kafiću, pa šta ti misliš ko sam ja, neću da se fenserišem po kafićima. Ćuti tu, dobro nam je i ispred dragstora.

Komentari

Imaš plus od mene...ali ja da ovo čitam ne mogu,mnogo je dugačko! :-)

Ccccc, pa nije ti ovo Rat i Mir bre :))))

Svidja mi se oštrica...

jbt ne mogu da verujem da sam je pročitala celu.

I ja sam je pročitao celu.
Ima istine, ali i banalizacije.
Najviše mi se sviđa otrov...

OSTAJEM SAM

Dosao sam kuci kao obicno
Jos uvijek nisam nista slutio
Poceo sam raditi ono sto bih
I svaki drugi dan.

Malo novih vijesti, da cujem radio
Trgnuo sam nesto i zapalio
Jos se uvijek nisam sjecao
Sta si jutros rekla.

Nesto me razderalo unutra kada sam shvatio
Nesto me udarilo u grudi, dobro sam znao sta je to
Nesto me razdiralo unutra kada si otisla
To je strah, strah
Samo obican strah da ostajem sam.

Malo novih vijesti, da cujem radio
Trgnuo sam nesto i zapalio
Jos se uvijek nisam sjecao
Sta si jutros rekla.

Nesto me razderalo unutra kada sam shvatio
Nesto me udarilo u grudi, dobro sam znao sta je to
Nesto me razdiralo unutra kada si otisla
To je strah, strah
Samo obican strah da ostajem sam.

----------------------------------(Kud Idijoti)------

Nije punk tako los... :)

Ja nisam nigde napisala da je punk loš.
To što ga ja ne volim, kao ni taj način života i odnosa prema njemu, to je druga stvar ;)

Znam..salim se.
Prva devojka koju sam kresno slusala je Satana Panonskog,smrdela na pivo i pusila drinu bez filtera.Frizura joj je bila gora nego sto je imao Sid Vicuos posle smrti, iskasljavala je krv i kupala se jedanput nedeljno...al imala je sve albume od Kud Idijota. Stara dobra vremena....

prvi tip koji je kresnuo mene je bio punker... tad i nikad više! (mislim na punkere, ne na kres=)) Takodjer se nije kupao baš često, radi u fabrici za izradu plastičnih džakova i živi u podrumu...

Mislila sam da je slucajnost sto lepo crtam ,a uz to sam panker...:)+

bilo mi zanimljivo da čitam, iako se ne slažem +

napusis mi se kurca

Preterujete ljudi treba da upoznate ostale pankere da bi shvatili ko su oni u stvari, i ja sam panker pa nemam ni jednu karakteristiku koju ste naveli, sasvim normalno zivim, jednostavno sam protiv ovog sistema koji je sam po sebi katastrofa, ali bilo je i gore, u sustini puca mi qrac za sistem ja zivim svoj zivot kako ja zelim vi samo imate previse predrasuda, ocenjujete ljude po nacinu oblacenja a to nije izraz inteligencije , bez uvrede. Sto se tice Sida on je bio samo lud nista vise, ali je imao nesto, sto nijedan narodnjak nece imati, bio je jebeno svoj.

Previse pjuvanja... da si jednom blejala ispred dragstora sa pankerima, a potom otisla na svirku, imala bi potpuno drugacije misljenje... A ovo je objektivno isto toliko, koliko i kritika svetske ekonomije od strane cigana koji zive ispod Gazele : nemas pojma o panku.

Mnogo zakon :D + i omiljeno :D

медиокритетска дефка васпитаног детета +

Ovde ima mozda 10 % istine...
Za te pankere po kojima si ti dala ovaj primer ima poseban naziv - POZERI !!!
P.S. Ako pank znaci biti prljav (a sto sigurno nije) onda ja sigruno nisam panker !

Koliko je ovo dobro! SVAKA ČAST!

ovo o čemu je napisano definicija nema ničeg sa suštinom panka. Potpuni promašaj

ovo o čemu je napisano definicija nema ničeg sa suštinom panka. Potpuni promašaj

Alo, pankeru. Oladi. Zviznuo si gore u pretrazi "pank" i ideš uokolo ostavljajući komentare na svaku definiciju na tu temu. Misliš da jače tvoje martinke od mojih makserica, aaaaa?

ne nosim martinke, to nose pozeri pankeri.

Martinke су за ПИЧКЕ

#Odmetnik...ako iko mrzi mediokritete, to sam ja (psiholoska dijagnoza: problem sa autoritetom) :))))
Ako jos i mojoj majci kazes da sam dobro vaspitana, castim vopi :)))

bese jedna lepa i fina devojka,sa izrazito plavim ocima,i vitkim telom, sa sve prisivkom "satana panonskog" na ledjima i sa izrazito crvenom kosom, divnog lica i jos vise dobre duse, svi su je se klonili manje vise, ja sam bio privucen bas tim, tim kako ti kazes "protivljenjem sistemu" , izdala knjigu kasnije i navukla se na dop, vecina vas ce ovu poslednju osobinu njenu uvaziti kao najbitniju, ali vecina pankera su veoma dobri ljudi, ako su protiv sistema, znaci da su svesni, i tako. . Imas pozdrav od Ks punxa, pa svrati na kavu,ili na fuk :-)

I da,kapiram ja devojke poput tebe,ili si riba koja se lozi na hipster trip pa zato pljujes nas pankere,ili pak si ona sto se lozi na pop rock kvazi "pank" na boy bendove sa plavim okicama i i zuzetno romanticarski opredeljeni, ili si pak bila sa nekim pozerom pankerom koji je formirao misljenje u tvojoj maloj glavi, hm.. trivijalno.

poklopac od kevine male šerpice.