Prijava
   

Paradoks

omiljeni paradoks trece kategorije

"Ja lažem"

Po definiciji, svemoguće biće je biće koje može uraditi sve. Uzimajući u obzir da postoji takvo biće, neko može postaviti sljedeće pitanje: "Da li svemoguće biće može stvoriti kamen toliko težak da ga ni ono ne može podići? Ako ga može stvoriti, onda postoji stvar koju ne može uraditi: podići kamen. Ako ga ne može stvoriti, onda postoji jedna stvar koju ne može napraviti: stvoriti takav kamen. U svakom slučaju, postoji stvar koje svemoguće biće ne može napraviti, što kontradiktira pretpostavku da je to biće svemoguće. To je paradoks.
(preuzeo sa viki)

Komentari

Svemoguće biće može da stvori kamen koji je dovoljno težak da ga ne može podići.
Ali kada je nešto beksrajno i svemoguće (kao na primer Kosmos i Logos) to se stalno širi i raste...nije stalno.
Tako da u tom slučaju zakoni zemaljskog vremena prestaju - ako je svemoguće biće stvorilo takav kamen u jednom trenutku, u sledećem će zbog sopstvene relativnosti već postati dovoljno moćno da ga pomeri.

Tako da od vremena zavisi da li će svemoguće biće stvoriti takav kamen.

hmh...ima tu neceg....

mene nakon čitanja ovoga boli glava...... u svakom slučaju +

ako se npr. vratim dva dana u proslost, i ne napisem moju "definiciju" nastao bi paradoks... nestali bi i komentari ...:)
meni bi nestalo par glasova u profilu i ko zna sta bi sve to povuklo za sobom...
sve u svemu od uvek mi je ova tema bila ... sto vise razmisljam to moram vise da razmisljam do tacke kada kazem...."ma...zaboravi"

triff

A da to bice stvori mocnije bice od sebe koje moze da podigne kamen koje ono nemoze dali je onda prvo bice podiglo kamen i stvarno je svemoguce bice heheehehehhhee neznam ni ja sta sam reko! ovo je paradoks na definiciju paradoksa

Ipak nije parado kad moze moze