Prijava
   

Piskavci

Piskavci su vrsta sljive, samonikla koje u mom kraju ima u nedogled obicno sazrevaju u razdoblju jul-avgust. Obicno se nazivaju dzenarike. Postoje zute i crveno-ljubicaste.

Evo jedne anegdote o piskavcima.
Prica se da nekada davno u jednom selu gde nije bilo voca, a pritom bilo poprilicno krava. I u kojem se pravio veoma dobar kackavalj.
Seljani su menjali istu kolicinu kackavalja za dzenarike. I ta se tradicija nastavila tokom godina. A svi znamo da dzenarike su imale mnogo manju vrednost od kackavalja za koji je trebalo svakako vise truda. I jednog dana doslo je do neverovatnog obrta. Naime jedan seljak posle napornog prejednja otisao u prirodni WC "napolje" i izvrsio nuzdu. i na tom mestu su nikle dzenarike. i tada su shvatili da dzenarike mogu da se posade a kackavalj ne...

Komentari

e i ja sam iz tog kraja :)
jel si ti to malo pogrešio naslov - jel je trebalo "piskavci" ili "pliskavci"

+++

U Zemunu i severnije se zovu ringlovi...

Ringlovi su kad malo vise sazru, (jer bi se, tradicionalno, celo drvo obrstilo dok mu je plod jos uvek u predsljivskoj, "ringlov" fazi).
Piskavci su iz pocetne faze ploda, kada jos nisu ni ringlovi postali.
Iskusniji skupljaci ringlova su ih tovarili u podvijene majce. A piskavci su najkiseliji i obavezno imas stomacne tegobe nakon konzumiranja istih, (osim ako nemas zeludac kao koza). :)