Prijava
   

plavi orkestar

Bend iz 80-ih sa unjkavim pevačem i laganom muzikom. Neke pesme su i danas hitovi, al je većina bila "čaša sirćeta na eks". Idealno za lagani stiskavac sa osobom suprotnog pola.

Kaja, sklopi oči
Kaja, ove noći
Kaja, poližeš mi...

Komentari

Plavi orkestar je jedna od najpopularnijih grupa sa podrucja bivše Jugoslavije. Osnovana je u Sarajevu (Bosna i Hercegovina) 1983 godine. Do 1992. Plavi Orkestar je u muzickim enciklopedijama oznacen kao jedan od "kulturnih fenomena osamdesetih i devedesetih godina proslog vijeka". Do sada su izdali osam albuma koji su prodani u vise od 4 miliona kopija na tržištima bivše Jugoslavije i sire. Održali su 3500 koncerata na podrucju bivše Jugoslavije, Švedske, Švicarske, Njemacke, Poljske, i drugih zemalja. Svoju popularnost su zadrzali i do danasnjih dana.

Ne zelim otvarati bilo kakvu polemiku ali radi ugleda g. Vujaklije i radi pravde moram reći da mi je žao da nikad niko na ovim prostorima nije znao razlikovati POP-artizam Elvisa J.Kurtovića,Plavog Orkestra,Idola,Pušenja od obične POP-muzike (konfekcije) sa ex-Yu pop & rock scene osim novinera DŽUBOKSA(Momčilo Rajin, Branko Vukojević, Dragan Kremer).
Plavi Orkestar je bio član New Primitivs pokreta koji je koristio svaku situaciju za provokacije i koji je, poputIdola (koristeći odredjene avantgardne metode i camp(style) manire otvorio čak i Bregoviću vrata u postmodernu. Porediti New primitives sa bilo kojim oblikom trivijalnosti ili Turbo kulturom je u najmanju ruku smijesno jer se stvara nesporazum i otvara mogućnost neozbiljne umjetničke nepismenosti. Ex Yu bandovi su uglavnom pratili stilove uvezene sa zapada dok su derivati New primitives kulture i danas popularni, čak izvan granica bivse SFRJ.

"U Sarajevu su sjedišta u gradskom autobusu bila žuta i crvena i ja sam uvijek sjedio na crvenim jer sam ćuo poslovicu da žuti žutuju, a crveni putuju. Tek sam u Beogradu saznao šta to znaći"

(Saša Lošić)