Prijava
   

Praktična žena

Legendarni ženski časopis stare Jugoslavije, iz doba drugačije percepcije sintagme ”ručni rad”. Kupovala ga je maltene svaka sugrađanka koja je držala do sebe i do svog domaćinstva. Za razliku od većine današnjih izdanja namenjenih lepšem polu, u kojima ključna mesta zauzimaju tutorijali tipa "U pet koraka do savršeno trimovane stidnice", "Devet znakova da vam treba nova šik torbica" ili "111 načina da mu dođete do kartice", intervju Isidore Bjelice "Ja imam nos za dobar seks", te pregledi sadržaja najnovijih epizoda serije "Istanbulska tesna koža: Sve ljubavi nesunećenog janičara", Žena je obilovala vodičima za uređenje doma, receptima za zimnicu i savetima za vaspitanje podmlatka. Ugao prve strane obavezno je krasila duhovita Koraksova karikatura.

Možda najmisteriozniji deo bio je dodatak - šema za šivenje, štampan na posebnom papiru, ispresavijan i smešten u sredinu magazina. Prepun crnih i crvenih linija, podsećao je na mapu pekinškog javnog prevoza, ali naše drage majke/tetke/bake su na osnovu te ujdurme uspešno stvarale šustikle, bluze i stolnjake.

Žena se čuvala. Njena izdanja su uredno slagana u natkasni gostinske sobe ili na ormanu u trpezariji, tik pored redenika suvih paprika i tegli sa slatkim od šljiva, sa kolutićima limuna u gustom šerbetu. Ona se čitala ponovo, pozajmljivala komšiluku i opet vraćala, šeme su se kopirale i ponovo slagale u utrobu časopisa. Žena se volela.

- Kevo, šta ti je ovo, koji đavo? Neke požutele novinčine!
- To je Praktična žena. Imam sve brojeve! Prelistaj, ima zanimljivih stvari!
- He, kevo, jesi ti čula za emancipaciju? Ne čitam ja to šovinističko smeće. Baci to na reciklažu ili spusti ovima što skupljaju, treba mi komoda za nove krpice. Vidi ovaj brusić, što je dobar, na klik je, skida se za pola sekunde, isti je nosila Vendi u Ludoj kući!

Komentari

prvi put čujem za taj časopis, ali bez obzira na to, jako mi se sviđa kako si opisao +

tako moja baba zove blic cicu +++

Sećam se onih šablona za krojenje. Verujem da moja tetka ima sve brojeve.

Odmah iz naslova sam dao plus. Valjda zato što sam pomislio da je neki pornografski časopis u pitanju. Praktična žena... pa dobro, ove emancipovane danas se podu podjednako kao što su njihove majke i babe bole goblene... Živela emancipacija žena!

Jeres je dati minus na ovako dobru defku. Neko će reći: "Nije sleng!". ali to nema veze - treba pisati ovakve stvari, da se zna da je nekada na ovim prostorima bilo odličnih i nadasve korisnih časopisa.

Moje poštovanje za ovako dobro napisanu definiciju.

Изузетан рад, одличан хејт у примеру. браво!
+++

"У пет корака до савршено тримоване стиднице", "Девет знакова да вам треба нова шик торбица" или "111 начина да му дођете до картице", интервју Исидоре Бјелице "Ја имам нос за добар секс", те прегледи садржаја најновијих епизода серије "Истанбулска тесна кожа: Све љубави несунећеног јаничара"

И наравно ово.

Videla sam neke brojeve, tu je bilo stvaro korisnih saveta koje su i muški mogli da iskoriste u nekim situacijama, imalo je tu šta da se pročita. +

исти је носила Венди у Лудој кући!

alal ti kurac što si je spomenuo... zauvek tvoj fan ololo
+++