Prijava
   

Presamićeni

Jedan od legendarnih izraza pokojnog arhimandrita Pajsija (Tanasijevića) Hilandarca i opisuje specijalno "religiozno" ponašanje i glumu osoba koje u svom realnom životu žive svakako, samo ne hrišćanski.
Obavezno služi za poziranje po manastirima.

Kod žena se prepoznaje po specifičnom skrušenom hodu sa patničkim pogledom uperenim u zemlju, licem koje je zamotano u marame uvek više nego što treba i tihom jecavom glasu isposnika kojim uvek govori samo o svetootačkim poukama.

Kod muškaraca je prepoznatljivo po oblačenju(obavezno kompletno crno odelo i brada), dugim metanijama koje se obavezno rade na javnom mestu(da svi mogu da ih vide), podvizavanjima u postu tako da takođe svi moraju da to znaju i vide i naravno, tihim i jecavim govorom podvižničkim, prepunim pravoslavne terminologije...

Na kraju se desi da ih posle nekoliko dana vidite oboje, jedno pored drugog, u nekom skrivenom budžaku iza manastira, kako hrišćanski dele polutku heroina...

"Pripazi brate, molim te, na onog PRESAMIĆENOG tamo, da ne napravi neku bedu jer će ostati nekoliko dana kod nas u manastiru..."

Komentari

hahahaha, jbte, ti si neverovatan! za ovo treba petlja!

I iskustvo. Bravo. Ali, takvo nam je 90% "pravovernog" establišmenta.
Mislio sam da ce ovo dvoje da se valjaju u nekom žbunu, ali ovako je još pravovernije.

Marijana zna o čemu govorim... :-)
Nije 90%,ali su to posebno odvratne pojave,pa upadaju u oči.U manastiru u kome sam ja dugo živeo ih je bilo na hrpe.Mučeni iguman je muku imao sa takvima...Bog da mu dušu prosti.

Ма да, само, није баш добро ни да осуђујемо друге...
Онда се нешто и не разликујемо од њих...:(

Него, сетих се једне форе...
Иде овако (и мислим да је истинита, али нисам баш сигурна):
Седе у авиону Која из Дисциплине и (колико се сећам) Цане из Брејкерса, па Која каже 'Шта је бре сад ово, сви се нешто као ложе на то Православље...?' :)

Hahaa...njega sam upoznao kod vl.Porfirija,ima tu istine,hehe!

Koja je dosledan sebi i iskren, bolje je to nego pozer-pravoslava: bolje bilo sta nego 'presamiceni' :)

I jos ovo - nije Cane iz Brejkersa, nego o. Jovan Ćulibrk, kad je putovao sa Kojom avionom za London, i kad su sedeli zajedno.

primetila. Bravo!

A otkud ti sve to znas...?