Prijava · Registracija
33 : 7
16 em plus     16 em minus
34 : 7
33 : 8

Prevodi pjesama (s engleskog na srpski)

Svako prevođenje pjesama sa bilo kojeg jezika na neki drugi, oduzima poprilično od autentičnog šmeka pjesme, kao i od nekih metafora, konotacija i sl. koje se mogu razumjeti samo na originalnom jeziku. Međutim, vrsan prevodilac, koji je uz to i pjesnik, može jako dobro da prevede i prilagodi pjesme za drugi jezik, ili čak i da ih prepjeva, tako da se zadrži i originalna melodija, uz veliku vjernost tekstu.

Međutim, čini se, da veliki broj pjesama, i to ne bezveznih pjesama, već vrlo poznatih, čak slavnih pjesama, kad se prevedu na srpski nemaju nikakvog smisla. A kad se malo bolje udubimo vidimo da ni na engleskom nemaju smisla, ali ih prihvatamo, jer se ni ne udubljujemo u tekst. Tako da prevod i analiza stranih pjesama, nažalost, često dovode do razočarenja. To ide čak dotle, da ponekad pomislim, da su naši tekstovi jednostavno - bolji.

A nije to slučajno! Rock&Roll, pop i mnogi drugi žanrovi muzike na zapadu su nastali kao najniži oblik muzičkog stvaralaštva, često među crnačkom populacijom, koja nije bila sklona velikom liricizmu, ali je zato imala savršen osjećaj za ritam i muziku. Tako da čini se, u muzičkom pogledu, strane pjesme su bolje. Kod nas, s druge strane, i uopšte u Evropi, dugo je postojala tradicija pjesme uz muzičku pratnju, i takve su pjesme obično imale nešto dublji sadržaj, a vuku korijene iz tradicije klasične muzike. Iz toga se u Francuskoj razvila šansona, u Italiji kancona, a i mi smo prihvatili nešto tome slično.
Na takav mentalni sklop, rock'n'roll je došao tek kasnije, kao nadgradnja, pa se u njega inkorporirala naša tendencija za pisanjem dubljih tekstova, samo što sad te tekstove prati drugačija muzika.

Naravno, ovo je opšte i prilično neprecizno zapažanje, a postoje i mnogi izuzeci, tj. sjajni tekstovi pjesama sa engleskog govornog područja, i katastrofalni kod nas.

Komentari

Thumb sandmankingdreamshc
16 em cross

vincent

Veoma sam se smorio jednom prilikom na bilijaru kad sam čuo kako neka domaća novokomponovana pevaljka siluje melodiju koja me je pratila kroz neke vrlo sjebane, zanimljive i možda na kraju, lepe delove života...

Thumb default
16 em cross

ritam vrtoglavice

Samo još i neki primer da si dao ...

Thumb images
16 em cross

sreca-napast

"...i nead you baby...." > fenomenalni prevodioci srpske verzije casopisa bravo prevode kao > "...zelim tvoju bebu...."
brutalan primer, videla sopstvenim ocima.