Prijava
   

Primenjena terminologija na fudbalskim terenima

Poznato je da baš negde s početkom poznih avgustovskih dana, kreću i nadmetanja u seoskim , opštinskim, poluopštinskim, međuopštinskim, beton, kukuruz i tramvaj ligama. Naravno, reč je o najvažnijoj sporednoj stvari na svetu - livadarskom loptanju, u svetu poznatijoj pod imenom fudbal. Svako je imao priliku da, privučen čarima i atraktivnošću ove igre, pogleda bar jedan seoski derbi i da se, naslonjen uz zarđalu ogradu pored aut linije, nagleda i načuje svega i svačega od strane navijačkih fanatika - od standardnih psovki upućenih sudijama i njegovoj užoj familiji, izbacivanja šlajmarice i ko zna čega drugog, pa do raznih korisnih sugestija upućenih svojim ljubimcima koji ostavljaju srce ali i dušu na terenu.

GURAJ !-Naređuje se igraču da se u najkraćem mogućem roku,poželjno i brzinom svetlosti ,oslobodi lopte i preda najbližem kolegi pod uslovom da kolega nije iz protivničkog tima.

NOSI ! - Preporučuje se igraču ( obično spada u bolje driblere u selu ) ,koji je u trenutnom posedu lopte,da je ni u kom slučaju ne daje nikome već da u kreativnom zanosu trči s njom kud ga noge nose,a ako je i moguće da sa loptom uđe i u gol .

LEĐA MALA !!! - Sugeriše se igraču da pogleda oko sebe,jer obično ima 2,3 krljatora iz protivničkog tima koji mu dišu u vrat i dejstvuju u cilju oduzimanja lopte.Poželjno je da jadničak, koji se brani, laktom odbije napad ili pak panično izbaci loptu van granica terena.

ŠUMAAAAA !!!! - Uzvik koji najčešće ima pogrdno značenje i kojim se čašćava igrač koji u pokušaju da ugrozi protivnički gol prebacio isti najmanje 5-10 metara iznad prečke ili ,ne daj bože,u aut,nakon čega isti igrač od strane publike dobija tople preporuke da se javi vulknizeru u cilju rešavanja problema vezanih za 2 leve noge i sličnih...

NE ZNAAAAAA !!! - Povik iz publike namenjen najčešće golmanu suparničke ekipe,a bogami i odbrambenoj liniji kada se lopta nađe u njihovom posedu,čime se daje podstrek napaljenom špicu da nasilnički jurne ka golu u nadi da golman slučajno ispusti loptu, šutne progledalom kopačkom u krtinjak ili da neko od štopera zakači neku džombu i da se nekim sličnim čudom stvori šansa.

EVO GAAAAA!!! - Uzvik nade kojim publika priželjkuje i nagoveštava loptu u mreži.Obično tako nešto iz mase uzvikuje neki nabeđeni čiča vidovnjak,uglavnom pred izvođenje opasnog prekida.

DŽORAJ (DŽOKAJ) ! - Najčešće se sugeriše svojim ljubimcima koji se očajnički brane i čuvaju gol bunkericom ,da ispucaju loptu što je dalje moguće od gola,po mogućstvu u susednu njivu, kukuruz, livadu, voćnjak i slično i bez naročite ambicije da se igra lopte.

UBI DETE !!! - Uzvik kojim publika iskazuje nezadovoljstvo i ogorčenost brutalnim i ludačkim startom protivničkog krljatora na fudbaleru poletarcu krhke građe koji se od bolova savija na travi i zapomaže za gutljaj vode.

Komentari

Bravo Djole, svaka ti (mala) dala... ;)

hahah ledja mala! +

Ko da si bio u mom selu naime tamo se dan odbrane proslavlja bas ovako i naravno cijelo selo dodje na taj vazan dogadjaj.Da ne pominjem prodavce kokica sjemenki i igracaka tako da ne mozes proci da ne primis zalutali metak u bulju od nekog klinje.Kad krene obracun imas osjecaj da si u nekoj sceni iz filmova Stevena Seagala...

ima i ono IZLAZ! da izadju iz bunkera.

Eto zaboravih IZLAZ! Ima još dosta...ko bi sve popamtio...

Писмено написано, интересантно, од мене плус.

Mislim da je najbolje kad viknu PREKID,posle cega sledi faul a protivnicki igrac leti preko zice

Jako dobra definicija ! + ko kuca :D

Bog te mazo, pa ovo ne da mi je omiljeno nego je najomiljenije! Imam poduži staž u beton ligi i dirnuo si me u srce.

Све је истина! Одлично одрађено, ево руке, ево плуса!

Do jaja. Nego šta je tramvaj liga majstore,svaka da ti dala?

+++++++++++++++++++++