Prijava
   

Psihopata

Ludak sa rendom oštrom alatkom (mesarskom ili poljoprivrednom) koji ide okolo i kolje nedužan narod (plavuše u grupi tinejdžera su im preferencijalna meta) bez nekog razloga.
Ako u ovo verujete, Holivud vas je previše zatupaveo, detoksikacija hitno!
Realno, i zdrav prav i normalan čovek može da kvrcne i krene u ubilački pohod, samo je bitno šta će da ga na to natera (za nekoga je dovoljan razlog što mu je mleko pokipelo, a nekome, bogami, mora brdo najgorih crnjaka da se desi, pa onda da mu mleko pokipi da bi i njemu prekipelo).
Psihopata ne mora biti fizički nasilan, najčešće i nije. To je osoba koja nema saosećanja za druge, a ni ikakve prave emocije. Ali razume emocije odlično i koristi ih da bi druge manipulisao. Manipulacija im je glavna osobina. Spuštanjem drugih sebe uzdiže i time se hrani. Najčešće je to neko ko je veoma šarmantan, privlačan, a bogme ga/je krasi i impulsivnost i promiskuitet. Oni nikad i ni za šta nisu krivi, neko drugi je za to odgovoran, šta god bilo. Često ih poznate po tome što stalno pominju svoje bivše, a svi bivši su mu/joj poremećeni i bio/la je večita žrtva njihova. Tako ih mrzi, a stalno ih pominje i jednog dana saznate da vas vara upravo sa nekim od tih poremećenih i omraženih bivših. Ali, i za to ste vi krivi, naravno. I ne sekirajte se; i za vas isto priča da ste poremećeni vama iza leđa.
Uzdizaće vas u nebesa i idealizovati samo da bi vrlo brzo saznali da ste pali na nivo govneta na kiši. Optuživaće vas stalno i često za stvari koje on/a radi. Ipak, to je nešto drugo kad su oni u pitanju.
Sa takvim se osećate stalno u grču, napeti i nesigurni. Uvek će se truditi da vas spusti, ponizi, potceni. Posebna poslastica im je napad na vas kad ste potrešeni i pokažete emocije jer se toga gade i smatraju to slabošću. Impulsivno reaguju i nisu u stanju da predvide posledice niti da iz iskustva uče. Nešto nalik emocijama ćete od njih videti jedino kad ih uhvatite u nedelu gde ne mogu da se izvuku. Kukaće, sliniti, moliti i ako popustite, neko vreme će biti kao u bajci, a onda se jako brzo vraćaju na staro i još gore. Jer, to je poremećaj ličnosti, ne bolest i zato se ne leči.
Teško ih je odmah provaliti jer deluju tako kul i savršeno. Previše lepo da bi bilo istina, kažu Englezi.
Zli jezici bi rekli da je ovde opisano oko 70% savremene muške i više od 90% savremene ženske populacije i da u školama po ovom principu sistemski odgajamo cele generacije psihopata koji nikad nisu krivi i sve što urade je dobro, ali Bože moj...

- Ljubo, jesi ti normalan?!
- Što?
- Pa, šta još tražiš sa onom rospijom?! Odra te za sve pare, posvađala te sa svima, okolo priča da si edipovac i da vlastitu kevu jebeš, vara te, a ti i dalje sa njom?!
- Pa dobro, to bila iznervirana oko keve, a što se prevare tiče, malo sam je zapostavio u zadnje vreme, pa sam i ja kr...
- Aman, jesi retardiran?! Koji ti je?!
- Ne razumete... Ona je tako divna i osetljiva, kao da je iz raja izašla...
- Ljubo, i Sotona je iz raja izašao!

Komentari

Da, samo mislim da postoji razlika između psihopate i sociopate, a ovo mi tvoje više liči na opis sociopatske ličnosti, mada ima i onih koji to poistovjećuju. Aj da ne jedem više govna, EDUKUJTE SE LJUDI! +

Naša zvanična psihologija kaže psihopata=sociopata. Ameri imaju neke razlike između tih pojmova, ali sitne, gotovo beznačajne. Suština im je potpuno ista, ja lično neke razike i ne vidim.
Hvala

Hahahahaha crni Ljubo! +

Kompletna defka, što se od tebe i očekuje.
+

Социопате, како име каже, пре имају проблем да се интегришу у друштво и прихвате норме. У најкратким цртама - нестабилне особе искривљеног морала. С друге стране психопате сјајно опстају у друштву и чак и теже што јачем излагању. При том су стабилни за разлику од претходних, у том смислу што су им емоције инхибиране. И они су у суштини кројачи својих вредности али лако упадну у свако одело тако да је њихов систем углавном непознаница.
Поремет личности - да, али и то је болест, а негирање тога делује као нека блага осуда - што је у супротности са "просветитељским" циљем ове... дефиниције.
Плус је, али можда приличније за неку форумску дискусију него за дефиниције.

Ne bih da upadam u diskusije, ali ja kad sam učio psihologiju, tako su me učili. E sad, jbg, ako ima novije tumačenje, hvala na apdejtu :)