Prijava
   

Puzzle

Igrica koju nevaljale devojke ostavljaju kao uspomenu muškaracima koji su ih voleli, ili muškarci devojkama koje su ih volele. Parčadi srca svuda oko nas i svi ih sastavljamo, iznova i iznova...

Patetika, od grčke reči "pathos" što znači patnja. Iako je sama emocija negativna, reč ne bi trebalo da ima nužno negativno značenje.

Komentari

+
Na ovom sajtu je bila jedna odlična definicija o patetici... ali ne mogu je naći, možda je obrisana, ne znam ko joj je autor, te ću je postaviti u vidu komentara.

"Reč "patetika" potiče od starogrčke reči "pathos". Ova reč imala je najplemenitije moguće značenje: uzvišenosti, posvećenosti, vrhunske emocionalnosti. Estetička kategorija uzvišenog vezana je, pre svega, za starogrčku tragediju. Antički tragični junaci uvek stoje, busaju se u grudi, kleče, dižu ruke u nebo, ali nikada ih nećete videti da sede, jedu ili obavljaju nešto svakodnevno. Junak koji seda usred uzvišene tirade pokvario bi ceo utisak. Vremenom, svako preterano iskazivanje emocija nazvano je patetičnim i dobilo negativan prizvuk i epitet neiskrenosti. Današnji mali zauzeti čovek nema ni snage, a ni vremena za suviše emocija. Umiranje patetike je, ustvari, i umiranje heroike i heroja u savremenom društvu, a funkciju katarze preuzimaju trećerazredne španske serije i rodoljubivi slogani."

Od reči do reči tačno. Obezličen svet ne prašta emocije. Osobenost je najbitnija odlika ljudskosti, međutim to je u današnjici nekako zaboravljeno. Svi liče jedni na druge, kada neko podigne glavu iznad površine i pokuša da izrazi neko svoje osećanje, to se kapira kao skrnavljenje konvencija i lepi mu se etiketa patetičnog, zato što su osećanja danas bljak. Danas je trend ne osećati, već zabaviti svoju dosadu. Uostalom, pesma "The trial" Pink Flojda je sve što ima da se kaže o tome rekla. Pogledaj samo ove reči

Good morning, the worm, your honour,
The crown will plainly show,
The prisoner who now stands before you,
Was caught red-handed showing feelings.
Showing feelings of an almost human nature.
This will not do

http://www.youtube.com/watch?v=DL8RKkC_GME

Znam pesmu, svaka čast što me seti...

u novogrckom jeziku pathos πάθος znaci strast...zivela patetika!